Home

Mondiaal basisinkomen: een idee in opmars

De dagen dat het voorstel voor een universeel mondaal basisinkomen in de eerste plaats wordt weggelachen, zijn stilaan geteld.
Ter herinnering, het basisinkomen is een inkomen dat iedereen individueel krijgt, van de geboorte tot de dood, onvoorwaardelijk, omdat alle mensen recht op waardig leven hebben.
Het  Basic Income Earth Network trekt wereldwijd aan de kar van dit idee. En het idee zit in de lift.
In Zuid-Afrika pleit de vakbond Cosatu al jaren voor de opname ervan in het programma van het ANC. Dat is opmerkelijk want vele vakbonden zitten toch met vragen en bedenkingen. Of ze wijzen het basisinkomen helemaal af.
De Braziliaanse Bolsa Familia laat zes en een half miljoen gezinnen profiteren van een extra inkomen, op voorwaarde dat hun kinderen naar school gaan. Het is niet helemaal een basisinkomen maar het gaat in die richting. Senator Eduardo Suplicy ziet het perspectief van een gaandeweg ingevoerd universeel basisinkomen voor alle Brazilianen in 2010.
In China kennen steden als Beijing en Sjanghai een regeling voor gezinnen die minder dan 38 euro per maand en per gezinslid verdienen. Zij hebben recht op een uitkering die het verschil compenseert.
De Duitse zakenman Gotz Werner is een actieve voorstander van het basisinkomen. Op één van zijn voordrachten kreeg hij volgende reactie: “Dat basisinkomen verzoent mijn socialistisch hart met mijn neoliberale geest.”

Basis Income Earth Network   www.basicincome.org
Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag - artikel Dirk Barrez

Regio's: 
Thema: 

Lees ook