Home

Unilever gaat voor duurzame thee in zee met Rainforest Alliance

Unilever, de firma die wereldwijd het meest thee op de markt brengt, heeft beslist dat al die thee duurzaam geproduceerd moet zijn. Rainforest Alliance zal dat garanderen door die thee te certifiëren, te beginnen met de theeplantages in Afrika. In augustus zal de eerste gecertificeerde thee in Europa verschijnen.
Twee miljoen mensen zullen uiteindelijk hun voordeel doen met deze beslissing. Unilever denkt namelijk dat haar theeprijzen zowat tien tot vijftien procent zullen stijgen. Het bedrijf schat de meerinkomsten voor de boeren en plantagearbeiders op 2 miljoen euro in 2010 en 5 miljoen euro in 2015.
Een telefoontje naar Unilever bevestigt die gegevens. We nemen dan de cijfers voor wat ze zijn. Deel dan 5 miljoen euro meerinkomsten door 2 miljoen bevoordeelde mensen, dat is gemiddeld 2,5 euro per persoon. De cijfers vertellen dus dat dan in 2015 twee miljoen mensen die afhankelijk zijn van die thee-inkomsten om te leven hun jaarinkomen gemiddeld met twee en een halve euro zullen zien stijgen. Eerlijk gezegd, dat is beter dan niets maar allesbehalve indrukwekkend. En het illustreert dat wie onderaan de keten thee verbouwt en plukt, daar zeer slecht aan verdient.
Daarmee is de discussie over maatschappelijk verantwoord ondernemen opnieuw een stap verder. En kan de discussie met de fair trade beweging over zo duurzaam mogelijke en volledig eerlijke handel in een hogere versnelling.
Wie meer informatie wil vinden op de door Unilever aanbevolen website www.liptonforthefuture.com, moet misschien nog even geduld oefenen. Daar staat voorlopig enkel ’coming soon’ onder de titel ’sustainable development’. Het oogt ietwat ironisch. Maar daar zou nu snel verandering in komen. En u kan alvast terecht op de algemene Unilever website. (wordt waarschijnlijk vervolgd)

Unilever kiest voor duurzame thee  http://www.unilever.com/ourcompany/newsandmedia/pressreleases/2007/sustainable-tea-sourcing.asp
www.liptonforthefuture.com  ‘coming soon’ vermeldt deze website nu.
Rainforest Alliance  http://www.rainforest-alliance.org/news.cfm?id=unilever

Regio's: 

Lees ook