Het aantal mensen dat vorig jaar slachtoffer werd van een natuurramp daalde tot 146 miljoen, een aanzienlijke verbetering tegenover het jaarlijkse gemiddelde van 258 miljoen de voorbije tien jaar. Negentig procent van de slachtoffers kwam uit Azië. Dat waren enkele verrassende cijfers waarmee de deelnemers aan het regionale Wereld Sociaal Forum in het Pakistaanse Karachi deze week werden geconfronteerd. De afgevaardigden van de meest diverse groepen uit de Aziatische civiele samenleving discussieerden er over de rol van de staat en internationale hulporganisaties bij de bestrijding van natuurrampen. Hoewel deze rampen nooit helemaal kunnen worden voorkomen, kan een goed management en coördinatie het leven van vele burgers redden. Veel kritiek was er daarom op de Pakistaanse overheid die veel te veel geld besteedt aan de ‘strijd tegen de terreur’ en onvoldoende middelen kon inzetten om de slachtoffers van de zware aardbeving in Kasjmir van vorig jaar efficiënt te helpen. Met de steun van de Chinese Meteorologische Dienst komt er een netwerk van satellieten om de klimaatveranderingen in Zuidoost-Azië precies in kaart te brengen en zo de gevolgen van natuurrampen te helpen beperken.
Wereld Sociaal Forum in Karachi eist betere rampbestrijding
Lees ook
David tegen Goliath
We naderen steeds sneller het moment waarop onze planeet niet langer geschikt is voor menselijk leven. Toch zijn we het aan toekomstige generaties verplicht de moed niet op te geven. Hoe zou gezamenlijke actie er uit kunnen zien? Het wordt een gevecht van David tegen Goliath.
2023. Aarde, mensen en hun rechten
Wat was zeker essentieel aan 2023? En bleef vaak on(der)belicht? Cruciale sociale conflicten bij o.a. Tesla en in Hollywood, een tech gedomineerde revolutie, wereld in terra incognita, verdeeldheid en geweld in opmars, democratie in nood en soms verrassend weerwerk.
Pyromanen, leugenaars, welvaartsvernietigers. Nationale bankiers rijden rampparcours
Als volleerde pyromanen doen nationale bankiers ongeziene inflatie ontbranden, ontkennen lang alles, beginnen veel te laat te blussen en zetten dan maar de huidige én toekomstige economie onder water. Hoelang nog? Tot ze vinden “dat er genoeg mensen werkloos zijn”.
Hoe geraken we aan duurzame welvaart en welzijn?
Lessen trekken begint bij de erkenning van wat slecht loopt om zo volop de beste oplossingen te kunnen ontdekken. Een toekomst die duurzaam welvaart en welzijn brengt, is alleen mogelijk als we onze belangrijkste crises echt onder ogen zien en vooral grondig aanpakken.
Een groene transitie lukt enkel via sociotechnische innovatie
Waarom blijven beleids- en opiniemakers zo hardnekkig geloven in technologische innovatie om klimaat en andere ‘existentiële’ planetaire crises op te lossen? Die gaat niet goed samen met een ‘groene’ economie. Daarvoor is meer nodig dan redeneren en rekenen.
- 1 van 201
- volgende ›