De regering-Bush wil bewust verwarring stichten onder de Afrikaanse regeringen als het aankomt op veiligheidsbeleid. Dat zegt Africa Action, een Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie, in een nieuw kritisch rapport.
In juni zullen 6.000 NAVO-militairen onder Amerikaans gezag twee weken lang manoeuvres houden op Kaapverdië, voor de Atlantische kust van West-Afrika. Oefenen ze om snel te kunnen ingrijpen bij humanitaire rampen zoals in het Soedanese Darfur? Of om de toegang tot Afrikaanse olie- en gasbronnen veilig te stellen voor de Amerikaanse belangen? Of maakt dit ook deel uit van de wereldwijde strijd tegen de terreur die volgens Washington ook in Afrika moet worden opgevoerd?
Het rapport van Africa Action wijst Soedan aan als het voorbeeld bij uitstek van die tegenstrijdige Amerikaanse prioriteiten. Officieel veroordeelt de VS de genocide in Darfur. Maar aan de andere kant bakt de regering-Bush zoete broodjes met het regime in Khartoem omdat het de grote oliereserves niet wil verliezen en omdat het land strategisch gelegen is tegenover het Arabische schiereiland. Daarom zou de VS ook niet geneigd zijn troepen te leveren aan een VN-vredesmacht voor Darfur. Africa Action merkt op dat dit in schril contrast staat met de groeiende Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afrika.
IPS
Africa Action www.africaaction.org/resources
Olie, gas en ‘strijd tegen terrorisme’ bepalen Amerikaans Afrika-beleid
Lees ook
De mondiale vraag naar afgedragen kleren daalt - eindelijk
Al in de PALA reportage over Afrikaans katoen uit 2004 verzuchtte een Senegalese boerenleider: “Men moet de tweedehandskledij uit Europa die ons overspoelt, verbieden. We moeten zelf de katoen verwerken.” Tien tot vijftien jaar later krijgt hij misschien dan toch wat hij wil.
Wanneer economische groei tot meer armen leidt
Het is een paradox waar niet hard genoeg op gehamerd kan worden. Economische groei leidt op zichzelf niet tot vermindering van ongelijkheid. Zelfs een vermindering van het aantal armen in een land vloeit niet voort uit louter economische groei.
Hoe is het nog met Algerije? Van gefnuikte ambities en succesvolle dadeluitvoer
Veel horen we niet van Algerije, nochtans een immens land net ten zuiden van Europa en een grote olie- en gasleverancier.
Een nieuwe Groene Revolutie zal voedselcrisis in Afrika niet oplossen
In een nieuw rapport van de Amerikaanse denktank Oakland Institute onder de titel Voices from Africa: African Farmers & Environmentalists Speak Out Against a New Green Revolution in Africa<
EU-Afrikaanse top van Lissabon kwam veel te laat
Ruim zeven jaar na de allereerste topontmoeting van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika (Cairo 2000) had het Portugese EU-voorzitterschap er alles aan gedaan om van de EU-Afrikatop van 8 en 9 december in Lissabon een succes te maken. Eerste minister José Sócrates sprak zelfs van een historische gebeurtenis in de wederzijdse relaties tussen de twee continenten waarin zijn land een ideale brugfunctie vervult. Maar of de hooggestemde verklaringen over een ‘nieuw strategisch partnerschap' waarin de relatie donor-ontvanger geleidelijk moet vervagen veel zullen uithalen, is de vraag. Algemeen wordt aangevoeld dat deze top veel te laat kwam.
- 1 van 128
- volgende ›