Hoezo, falende staat? Rangschikking falende staten 2015

Als media i en publieke opinie koortsig zijn, en sinds de aanslagen in Parijs op 13 november is dat (opnieuw) over terrorisme, duiken snel tijdelijke modebegrippen op om de werkelijkheid trachten te vatten. Ditmaal is dat bijvoorbeeld ‘falende staat’ om o.a. België te typeren. Maar is daar grond voor?

In 1997 schreef ik Het land van de 1000 schandalen / Le pays des 1000 scandales. Dat was een encyclopedie over 25 jaar Belgische affaires. Ik kan me dus wel wat voorstellen bij België als falende staat, meer dan genoeg om te weten dat ze op te veel terreinen dramatisch tekortschiet … maar ook dat er geen landen zijn zonder schandalen.

Het is dus oppassen om al te snel, in de nieuwshitte van één brandende kwestie, etiketten te kleven op een land, of dat nu België, Turkije, de VS of welk land ook is. Beter is het te objectiveren en te kijken naar een rangschikking van falende staten die gebaseerd is op indicatoren die stelselmatig worden opgevolgd.

Twaalf indicatoren, één Fragile States Index

De jaarlijkse Fragile States Index biedt zulke rangschikking, samengesteld op basis van twaalf indicatoren waarmee een land telkens 10 punten kan ‘verdienen’. Hoe meer punten, hoe slechter het presteert: een land met 120 punten is dan de volledig mislukte staat, de ‘ideale’ staat zou 0 scoren.

Vrij recent verscheen die index voor de elfde maal. De lijst telt 178 landen. En wie staat bovenaan met 114,5 punten? Zuid-Soedan, gevolgd door Somalië met een half puntje minder. Op plaats drie telt de Centraal-Afrikaanse Republiek nog twee punten minder. Die top van zwaar mislukte staten is niet echt verrassend.

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië
falen meer dan België, aldus de FSI 2015

Waar vinden we dan België? Op plaats 163 met 30,4 punten. Slechts 15 landen falen minder, maar onder andere de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn daar niet bij. Nederland doet wel beter met 26,8 punten (plaats 166) en allerbeste is Finland met 17,8 punten, gevolgd door Zweden en Noorwegen.

Ook interessant is de trend over een langere periode. België laat een verslechtering optekenen in vergelijking met 2006, maar doet het de jongste jaren licht beter. Nederland doet het in 2015 beter dan in 2006 (toen het België moest laten voorgaan). Vorig jaar haalde het echter nog een slechter resultaat dan in 2006. (db)

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd? Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen. We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Bron: Fragile States Index 2015

Lees ook:

Nog veiliger wereld gezocht

Hoezo nihilisme? Nooit vielen er minder geweldsdoden

Afbeelding
11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici

11 POLITIEKE DWAASHEDEN

Afbeelding
coverGS024transitie.jpg

TRANSITIE. Onze welvaart van morgen

Afbeelding
Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

COOPERATIES. Hoe heroveren we de economie?