Home

Web-TV - Koe 80 heeft een probleem: boer tegen landbouwindustrie

Duur: 
9'45"

Wil je weten waarom in Afrika mensen de boot nemen naar Europa? Kijk dan hoe de massale sojateelt in Brazilië het oerwoud en de kleine boeren verdringt, hoe die soja in Europa melk- en graanoverschotten veroorzaakt, en hoe die de boerinnen in West-Afrika beletten om hun melk en gierst verkocht te krijgen.

850 miljoen mensen hebben honger en zijn ondervoed. 600 miljoen daarvan zijn zelf boer of boerin. De huidige industriële wereldlandbouw werkt duidelijk niet in het voordeel van het platteland. Boeren uit Brazilië, Senegal en Frankrijk verzetten zich tegen een landbouw die melk- en graanoverschotten voortbrengt, daarmee de lokale boeren in Afrika en elders oneerlijk beconcurreert en hun inkomen keldert. Ze pleiten voor een landbouw die vooral regionaal is, die iedereen aan eten helpt en waarvan de boeren fatsoenlijk kunnen leven.

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven, niet evident. De globalisering van de economie maakte vele landen rijker, tegelijk groeide de inkomensongelijkheid in de meeste landen. Bedrijven jagen op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Mee door internet besteden ze als nooit tevoren het werk uit in hun mondiale uitzendkantoor. Zo zakt bijna overal het aandeel van de lonen in de welvaart. Dat kan beter? In sommige landen verbetert de positie van werknemers. En de aanpak van milieuproblemen is overal één grote schreeuw om werk. We moeten een economie bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.