Onder de PALA lezers zijn ze wellicht vrij talrijk, degenen die tot in de vroege jaren negentig burgerdienst hebben gepresteerd in plaats van legerdienst. Dat kon sinds op 3 juni 1964 - straks dus precies 50 jaar geleden - de wet op het statuut van gewetensbezwaarde is goedgekeurd: wie weigert te doden, kreeg daarmee de mogelijkheid niet naar het leger te gaan, evenmin naar de gevangenis, maar om een vervangende burgerdienst te verrichten.
In België is met het einde van de militaire dienstplicht in 1994 (officieel 'opschorting') ook een einde gekomen aan het statuut van gewetensbezwaarde en de daaraan verbonden vormen van burgerdienst. In vele landen in de wereld is ook vandaag nog legerdienstweigering een belangrijk thema.
In de rest van de wereld is dienstweigering (in de landen waar nog een verplichte legerdienst bestaat) vaak een riskant actiemiddel van activisten die zich duidelijk willen afzetten tegen de militarisering van hun land en hun samenleving. Ook vrouwen, hoewel meestal niet dienstplichtig (Israël is een uitzondering), zijn daarbij opvallend actief.
Turkije, Israël, Egypte, Eritrea, Colombia en Zuid-Korea zijn momenteel de landen waar het fenomeen van dienstweigering het meest speelt en actieve groepen zich hiervoor inzetten. In deze landen wordt dienstweigering op grond van gewetensbezwaren niet erkend en leiden processen tegen dienstweigeraars vaak tot lange en herhaalde gevangenisstraffen. Internationale solidariteitsgroepen ondersteunen de activisten.
Bronnen
Jan van Criekinge, Overzicht van de situatie in andere Europese landen en wereldwijd - klik hier
Meer informatie over 50 jaar gewetensbezwaarden - klik hier
50 jaar gewetensbezwaren in België – blijvend actueel wereldwijd
Lees ook
Afscheid van Jef De Loof, een vooraanstaand dokter voor vrede
Op 7 juli is Jef De Loof overleden. Deze dokter is meest bekend van de Medische Werkgroep tegen Atoomwapens, een belangrijke beweging in de hoogtijdagen van de vredesbeweging in de jaren tachtig.
Boodschap voor NAVO-top in mei: investeer sociaal en ecologisch
Hoe verzekeren we best veiligheid, vrede, gerechtigheid en democratie? De middelen moeten prioritair gaan naar sociale en milieu-investeringen, zo vinden de organisatoren van een betoging naar aanleiding van de NAVO-top op 24-25 mei 2017.
Van veiligheid en nieuwe gevechtsvliegtuigen
Veiligheid is bij ons in jaren niet zo een heet hangijzer geweest. Maar wat zijn, los van terreur en terrorisme die nu alle aandacht opslorpen, de grote bedreigingen van onze vrede en welvaart? Voeren we het juiste debat over veiligheid? Hebben we wel nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig?
Een bijna vergeten geschiedenis, de grootste Belgische betoging ooit
Zondag is er, voor het eerst sinds heel lang, een vredesbetoging in Brussel. Het is meteen ook de eerste maal dat de verjaardag van de grootste betoging die dit land ooit zag niet onopgemerkt voorbij zal gaan.
Time to Go
Waarom betogen op 20 oktober 2013? Dertig jaar later zijn kernwapens nog steeds niet weg. We hebben biologische en chemische wapens verbannen; ook landmijnen en clustermunitie zijn er aan voor de moeite. Maar in al ons enthusiasme zijn we één wapensysteem vergeten: de meest vernietigende soort.
- 1 van 65
- volgende ›