Home

Bezoek president Hu Jintao bekroning Chinese handelsexpansie in Afrika

Na zijn bezoek aan de VS is de Chinese president Hu Jintao deze week op rondreis in Afrika. Dit duidt op het groeiende belang van de Chinese investeringen in en handel met het continent. Hu’s bezoek start in Marokko en brengt hem vervolgens naar Nigeria en Kenia. Eerder dit jaar bracht minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, al een charmebezoek aan Afrika. Met enkele landen werd toen een ‘strategisch partnerschap’ gesloten. De expanderende Chinese economie is dringend op zoek naar grondstoffen en vooral olie. Afrikaanse regeringen kunnen de Chinese investeringen maar al te goed gebruiken om hun slabbakkende economie op te krikken. In tegenstelling tot sommige westerse landen voelt China zich daarbij niet gehinderd door ethische of ecologische kwesties zoals schendingen van mensenrechten en roofbouw. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat de Chinese handelsdrift het nog moeilijker zal maken om notoire corrupte regimes onder druk te zetten. Soedan is bijvoorbeeld al enkele jaren de belangrijkste Afrikaanse olieleverancier aan China. Beijing weigerde totnogtoe in de VN-Veiligheidsraad in te stemmen met sancties tegen Soedan over de kwestie Darfur. Ook met Zimbabwe en Angola doet China graag zaken. Chinese firma’s halen het ene contract na het andere binnen voor het herstel van de Angolese infrastructuur. In Nigeria wist de Chinese nationale oliemaatschappij begin april een nieuw oliecontract in de wacht te slepen. De laatste vijf jaar is het handelsvolume tussen China en Afrika verviervoudigd.

http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/africa/4937568.stm

Landen: 
Thema: 

Lees ook

Goedkope Chinese producten op Afrikaanse markten: Chinese handelaren in de straten van Dakar

De Chinese export draait op volle toeren. Nu al zit China op een torenhoge berg spaargeld. Toch zijn er meningsverschillen over de werkelijke economische kracht van dit grote land. De één ziet er een bewijs in dat het zich onstuitbaar ontplooit tot de dominante wereldmacht. Een andere analist wijst erop dat China vooral toch exporteert naar Afrika en ziet dit als een zwaktebod. Voor ‘rijpere' markten zou het Chinese aanbod te weinig voldoen. Analisten en specialisten, gelukkig dat ze er zijn, maar ze verschaffen niet altijd duidelijkheid... en soms zijn ze ronduit fout of creëren ze zelfs verwarring.

China ontpopt zich ook als belangrijke hulpdonor

De laatste vijf jaar heeft de handelsrelatie tussen China en Afrika een enorme sprong voorwaarts gemaakt. 800 Chinese bedrijven zijn al actief in 50 Afrikaanse landen. Nu begint China zich ook duidelijk als hulpdonor te manifesteren. Vorig jaar was het officiële Chinese hulpbudget goed voor ruim 1,8 miljard dollar en tegen 2009 moet dit minstens verdubbelen. Het leeuwendeel ervan gaat naar Afrika. Bijna alle Chinese hulp is ‘gebonden', wat wil zeggen dat Chinese firma's met eigen personeel ook de uitvoering van de toegezegde hulp verzekeren van het begin tot het einde. Een praktijk die veel westerse donoren tot voor kort ook toepasten, maar onder druk van kritiek op misbruiken geleidelijk meer en meer verlieten.