Home

Goedkope Chinese producten op Afrikaanse markten: Chinese handelaren in de straten van Dakar

De Chinese export draait op volle toeren. Nu al zit China op een torenhoge berg spaargeld. Toch zijn er meningsverschillen over de werkelijke economische kracht van dit grote land. De één ziet er een bewijs in dat het zich onstuitbaar ontplooit tot de dominante wereldmacht. Een andere analist wijst erop dat China vooral toch exporteert naar Afrika en ziet dit als een zwaktebod. Voor ‘rijpere' markten zou het Chinese aanbod te weinig voldoen. Analisten en specialisten, gelukkig dat ze er zijn, maar ze verschaffen niet altijd duidelijkheid... en soms zijn ze ronduit fout of creëren ze zelfs verwarring.
In elk geval, niemand zal tegenspreken dat Chinese producten vele Afrikaanse landen overspoelen. Dat blijkt bijvoorbeeld al snel in de Senegalese hoofdstad Dakar. Aan weerszijden van de brede straat die van de grote moskee naar het Monument du Centenaire loopt, hebben Chinese handelaren hun handelswaar hoog opgestapeld: schoenen en slippers, zaklantaarns, papierwaren, goedkope sieraden, rekenmachientjes, enzovoort. Jonge Senegalezen kopen de producten zo goedkoop mogelijk in om ze elders in Dakar en op het platteland met winst te verkopen. Maar ook de rijke Senegalezen stoppen graag met hun auto bij een Chinese handelaar om een goedkope draagbare airco op de kop te tikken.
De invloedrijke Senegalese Unie van Handelaren en Industriëlen ziet het met lede ogen gebeuren. Zij vinden dat de Chinese handelaren een bedreiging vormen voor de nationale economie en voor lokale importeurs. In 2004 organiseerde de Unie al een betoging tegen de aanwezigheid van Chinezen in Dakar. De organisatie kreeg toen veel tegenwind van consumenten en van de kleine handelaren die van de Chinese import afhankelijk zijn. Sindsdien veranderde de organisatie van strategie. Ze dringt nu bij de Senegalese overheid aan op wederkerigheid: dezelfde rechten voor Senegalese handelaren in China als voor Chinese handelaren in Senegal.

Uit het nieuwe Senegal / Gambia Landenboek, auteur Gerti Hesseling, 129 p., met foto's plus uitvouwbare overzichtskaart

Klik hier voor meer informatie en bestellen - de landenboeken zijn alfabetisch gerangschikt

Landen: 
Thema: 

Lees ook

China ontpopt zich ook als belangrijke hulpdonor

De laatste vijf jaar heeft de handelsrelatie tussen China en Afrika een enorme sprong voorwaarts gemaakt. 800 Chinese bedrijven zijn al actief in 50 Afrikaanse landen. Nu begint China zich ook duidelijk als hulpdonor te manifesteren. Vorig jaar was het officiële Chinese hulpbudget goed voor ruim 1,8 miljard dollar en tegen 2009 moet dit minstens verdubbelen. Het leeuwendeel ervan gaat naar Afrika. Bijna alle Chinese hulp is ‘gebonden', wat wil zeggen dat Chinese firma's met eigen personeel ook de uitvoering van de toegezegde hulp verzekeren van het begin tot het einde. Een praktijk die veel westerse donoren tot voor kort ook toepasten, maar onder druk van kritiek op misbruiken geleidelijk meer en meer verlieten.