Home

De storm van microkredieten deed de armsten geweld aan

Hoe velen hebben vanaf de jaren tachtig in vorige eeuw microkrediet niet bejubeld als dé manier voor armen om aan armoede te ontsnappen. De pleitbezorgers kregen ook de Wereldbank zover om dit model wereldwijd te promoten.

Vandaag klinken heel andere geluiden voor wie ze wil horen. Best mogelijk dat microkrediet de kansen op duurzame en rechtvaardige ontwikkeling heeft ondermijnd, het kan wel eens een armoedeval van eerste orde hebben gecreëerd, aldus Milford Bateman van Saint Mary’s University (Canada).

“Microkrediet is geen werkzaam instrument
voor economische ontwikkeling.”

Volledig onterecht is ervan uitgegaan dat aanbod wel z’n eigen vraag zou creëren… neen dus omdat in zovele ontwikkelingslanden er een enorm gebrek aan koopkracht heerst. Geen wonder dat al die gegadigden van gul rondgestrooid microkrediet er nauwelijks of niet in slagen om hun bedrijfjes levensvatbaar te krijgen.

Het loont meer dan de moeite om het volledige artikel te lezen. Nog groter misschien is de stimulans daartoe als de harde conclusie van Bateman luidt “dat microkrediet geen werkzaam instrument is voor economische ontwikkeling”. Erger nog, deze eeuw hebben tal van landen en regio’s zelfs microkrediet ineenstortingen of meltdowns beleefd. Daar worden samenlevingen en economieën echt niet beter van. (db)

Bron
How the Bank’s push for microcredit failed the poor

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook