Home

Greenpeace start campagne tegen genetisch gemanipuleerde rijst van Bayer

In 113 landen wordt rijst gekweekt. Er zijn meer dan 120.000 verschillende variëteiten van dit basisvoedsel dat ruim de helft van de wereldbevolking voedt. Het is een van de oudste gewassen die door de mens werd gekweekt. Genetisch gewijzigde rijst (ggo) vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid, de landbouw en de biodiversiteit, zegt de milieuorganisatie Greenpeace. De Europese Unie zal waarschijnlijk nog deze week een beslissing nemen over de vraag van de Duitse gigant van de chemische industrie Bayer, om hun genetisch gewijzigde rijstvariëteit (in het jargon LL62) toe te laten in Europa. De meeste landen schrikken terug voor risicovolle proeven met ggo-rijst en op dit moment wordt nergens ter wereld ggo-rijst verbouwd. Maar Bayer heeft rijst genetisch gewijzigd omdat het gewas bestand zou worden tegen hoge doses glufosinaat, een giftig ziektebestrijdingsmiddel dat ook door Bayer wordt geproduceerd. Dit middel is zo giftig dat het op termijn zal worden verboden in Europa.

Greenpeace start nu internationaal met een online petitiecampagne onder de naam Hands Off Our Rice om de EU en alle regeringen over de hele wereld op te roepen om de ggo-rijst van Bayer niet toe te staan, om gevaarlijke testen met gewijzigde rijst te stoppen en zowel de consumenten als de landbouwers te beschermen. Als de Europese Unie de import van de rijst van Bayer toestaat, kunnen boeren in de VS en op andere plaatsen in de wereld die ggo-rijst snel beginnen zaaien.
De kans dat ggo-rijst andere rijst gaat besmetten is namelijk erg groot en dan is er nauwelijks nog controle mogelijk. Dit vormt een reële bedreiging voor de biodiversiteit in de wereld. De door de bioindustrie voorgestelde voordelen (voeding van een steeds grotere bevolking) wegen niet op tegen de risico's, vindt Greenpeace. Als rijst een product wordt in handen van de industriële groepen verliezen landbouwers hun autonomie. (JVC)

Websites

Klik voor Internationale campagne Hands Off Our Rice

Klik voor Greenpeace Belgium: campagne tegen ggo-rijst: online petitie

klik voor Bayer Crop Science

Regio's: 

Lees ook