Home

Historisch keerpunt: voor het eerst leven meer mensen in de stad

Op dit ogenblik schrijft de mensheid geschiedenis. Ergens in deze beginjaren van de 21ste eeuw zal voor het eerst meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad wonen. Natuurlijk ontstonden de eerste steden duizenden jaren geleden en is Europa al bijna duizend jaar een continent van steden. Maar de grote stormloop en massale verstedelijking wereldwijd is veel recenter, en dateert zelfs vooral van de jongste tientallen jaren.
Dat heeft geleid tot een explosie van miljoenensteden en van stadsgebieden met tien tot zelfs twintig miljoen en meer inwoners.
De agglomeratie Tokio heeft een bevolking van 34,2 miljoen. Veel verder volgt Mexico-stad met 22,8 miljoen, voorlopig nog op de hielen gezeten door de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel met 22,3 en New York met 21,9 miljoen. Op vijf staat het Braziliaanse Sao Paulo (20,2). Dan komen twee Indiase steden opzetten, Mumbai (19,8) en Delhi (19,7). De eerste Chinese agglomeratie is Shanghai (18,1), Los Angeles (18) staat op negen en huidige tiende is het Japanse Osaka (16,8)
Vorige maand hebben de tienduizend deelnemers van het Wereld Steden Forum zich in Vancouver gebogen over de snelle verstedelijking, vooral in de ontwikkelingslanden. Daar zal de stadsbevolking de komende dertig jaar verdubbelen van twee tot vier miljard. Daarover viel de uitspraak te horen: “Dat wil zeggen dat we elke week een nieuwe stad nodig hebben voor een miljoen mensen.” Wie even het rekensommetje maakt, zal merken dat het zelfs 1,3 miljoen mensen moet zijn.

bevolkingscijfers grootste agglomeraties http://www.citypopulation.de/World.html
Wereld Steden Forum http://www.unhabitat.org/wuf/2006/wuf_story12.asp

Regio's: 
Thema: 

Lees ook