Home

Klimaatvriendelijke handel: zeven voorstellen

De vrije wereldhandel zit in nesten, president T. illustreerde dit nogmaals met zijn zigzagkoers op de G7, een groep van zeven grote industrielanden. Dit schept alvast ruimte om te discussiëren over wat een beter geregelde mondiale handel zou kunnen zijn.

Friends of the Earth helpt daarbij. De organisatie lijst nog eens op wat nodig is voor een wereldhandel die zo weinig mogelijk klimaatverandering veroorzaakt. Geen spectaculaire nieuwe maatregelen, eerder wat reeds lang en al meer dan eens is voorgesteld, echter geen uitvoering krijgt… en daarom dus media-aandacht waard blijft.

Bij de zeven voorstellen vinden we allereerst een handel die vriendelijker is voor het milieu. Hoe? Door milieubelastende goederen en diensten geen vrij baan te geven, en ‘groene goederen’ minder te belasten; met een koolstofbelasting op goederen uit landen die klimaatverandering onvoldoende aanpakken; door een belasting op vlieg- en scheepvaartverkeer. (zie in dit verband ook het recente Pala voorstel voor lage emissie havens en luchthavens).

Voorstel twee is een pleidooi voor duurzame investeringen, drie voor het hanteren van hoge standaarden als het om de bescherming van mensen en hun planeet gaat, en vier voor het ondersteunen van internationale overeenkomsten inzake klimaatverandering en duurzaamheid.

Voorstel vijf mikt op het bevorderen van lokale en duurzame economieën, zes op die van duurzame landbouw en zeven wil het democratisch toezicht en transparantie verzekeren.

Zoals aangegeven dus, geen echte verrassingen. Maar het blijft wel het pad waarop de internationale handel en de mondiale economie zich zou moeten begeven. Voor wie meer wil lezen, het hele rapport Setting course for Sustainable Trade is online te vinden. (db)
 

Bronnen - meer lezen
Artikel Friends of the Earth Europe stelt een handelsbeleid voor dat het klimaat zo weinig mogelijk schaadt
Rapport Setting course for Sustainable Trade
Opinie Voor wanneer lage emissie havens en luchthavens?


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook