Home

Maak van Aviapartner toch een werknemerscoöperatie

De luchtvaart draait globaal en dat zullen vele werknemers geweten hebben. Onder andere bij Ryanair. En zeker ook bij de bagageafhandelaar Aviapartner. Dagenlang staakten de werknemers, en niet voor de eerste maal, om hun behandeling aan te klagen. Misschien is het beter om er een werknemerscoöperatie van te maken.

"We zijn moderne mijnwerkers. We werken in een schacht en met de hand laden of lossen we tot 3 ton op 40 minuten." Zo luidt het in een veelgelezen quote uit het Pala interview met een ploegbaas bagageafhandeling.

Er wordt opnieuw gewerkt, voorlopig, want een echte oplossing is er niet. Dit blijft een uiterst slecht beheerd en slecht geleid bedrijf waar het gewoon wachten is op de volgende kortsluiting.

Is dan niet de oplossing om dit bedrijf aan de werknemers over te laten? Ze zouden het altijd beter doen. Tussen bagagisten en reizigers zou geen onmachtig management de boel verzieken. Mogelijk zijn reizigers zelfs bereid om te participeren in een bedrijf dat hun de nodige diensten verzekert voor een faire prijs en met werknemers die graag en goed hun job doen omdat ze zelf hun bedrijf besturen.

Op sociale media kreeg het Pala voorstel om van Aviaparter een werknemerscoöperatie te maken, met een verwijzing naar de Mondragon coöperaties, alvast enige respons. Daar zijn werknemers al decennia de eigenaars van en de bazen in hun eigen bedrijven.

Vooral valt te hopen dat de vakbonden studeren op een dergelijk scenario ter voorbereiding van de volgende botsing die er zeker aankomt. Dan kunnen werknemers en reizigers misschien aan één zeel trekken en kan dit sociale conflict een echte oplossing krijgen. (db)
 

Lees meer in Pala woordenboek – werknemers-coöperatie met verwijzing naar meer artikels hierover.

Bron: Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? – voor info en bestellen klik hier

Landen: 

Lees ook

Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

cover Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

AANBOD VOOR PALA LEZERS | Slechts 10 euro i.p.v. 14,95 | Gratis verzending

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

10,00 €
To prevent automated spam submissions leave this field empty.