Home

Militarisering en monoculturen bedreigen arbeiders en regenwoud in Colombia

De Colombiaanse regering wil maximaal profiteren van de huidige boom in de sector van de energiegewassen. Daartoe worden o.a. de suikerriet- en oliepalmplantages fors uitgebreid ten koste van de arbeidsomstandigheden van de arbeiders en de biodiversiteit van kwetsbare natuurgebieden.

De laatst e maanden ging het van kwaad naar erger in de suikerrietsector van de departementen Cauca en Valle de Cauca. In juni al hadden 7000 arbeiders het werk neergelegd om te protesteren tegen de schandalige arbeidsomstandigheden waarin ze gedwongen werden te werken. Zonder enige vorm van sociale zekerheid of toegang tot gezondheidszorg moeten de suikerrietkappers tot 16 uur per dag werken op de plantages. Vaak krijgen ze niet eens het loon uitbetaald waarop ze recht hebben. Sinds de conflicten van einde augustus, toen de arbeiders een staking aankondigden omdat de werkgevers niet wilden praten over hun gerechtvaardigde eisen, schakelen de plantage-eigenaars gewapende milities in die de arbeiders intimideren en hun families bedreigen. Door de intensieve aanplanting van suikerriet moet steeds meer regenwoud wijken voor monoculturen die de grond uitputten en de watervoorraden bedreigen. Woestijnvorming is het resultaat.

In het noorden van Colombia worden Afrocolombiaanse gemeenschappen het slachtoffer van de uitbreiding van de oliepalmplantages. Grote maatschappijen leggen vaak illegaal beslag op gronden die sinds lang in handen waren van kleine boerengemeenschappen om er grootschalige plantages aan te leggen. Medewerkers van de Colombiaanse interreligieuze commissie Justicia y Paz krijgen er af te rekenen met anonieme doodsbedreigingen wanneer ze de verdediging van de lokale gemeenschappen op zich nemen. Officieel zijn de paramilitaire groepen buiten de wet gesteld, maar het is duidelijk dat plantage-eigenaars nog altijd een beroep kunnen doen op hun ‘diensten'.  De in Berlijn gevestigde internationale milieuorganisatie Rettet den Regenwald startte een e-mailcampagne voor internationale steun, mede naar aanleiding van de Internationale Dag tegen de Monocultuur van Plantagebomen. (JVC)

Landen: 
Thema: 

Lees ook