Home

Nieuws van NewB - een nieuwe campagne

Global Society vzw | PALA.be is één van de meer dan honderd lidorganisaties van NewB die samen met haar vierenveertigduizend coöperanten geschiedenis wil schrijven. We willen een transparante, sobere, participatieve bank voor de reële economie maken, ja zelfs het financiële landschap in ons land volledig hertekenen. Dromen we niet allemaal van een bank waar wij samen aan het stuur zitten?

Vorig jaar 24 maart 2014 startten we mee vanop de eerste rij de lancering van NewB met een speciale PALA nieuwsbrief verzonden op uur 0 van de campagne. In een paar maanden tijd werden 43.898 burgers coöperant door een aandeel van € 20 te kopen. Dat geld maakte het mogelijk om de plannen voor NewB concreet uit te tekenen. Ervaren bankiers zijn het team komen versterken. Er is duidelijk uitgetekend welke bank we willen maken met een heuse identiteitskaart en op basis van een eigen rekenmodel. En er is een online coöperantenplatform, met nu ook ledenvoordelen.

Maar er is nog veel meer nodig om de nieuwe bank te bouwen. Op hun algemene vergadering van 18 januari 2014 beslisten de NewB coöperanten met 97 procent om de volgende stap te zetten van hun bankproject.

De volgende weken wil NewB 50.093 leden tellen, evenveel als er zitjes zijn in het Koning Boudewijnstadion. En de leden worden uitgenodigd om hun kapitaalinbreng te verhogen en allemaal samen bijkomend tot 2,5 miljoen euro te investeren in hun bankproject. Het is nu mogelijk voor huidige en nieuwe leden meer dan één aandeel van € 20 te kopen, tot maximaal € 120. De nieuwe middelen zullen worden aangewend om verder te bouwen en alles te realiseren wat nodig is om in 2015 de licentie te verkrijgen van de Nationale Bank.

Niemand kan garanderen dat NewB zal slagen. Wie aandelen koopt, moet beseffen dat het om risicokapitaal gaat. Het kan maar lukken indien de coöperanten, even massaal als bij de start van NewB, in hun ambitie geloven en met vele, vele duizenden een tweede schijf van kapitaal verschaffen om die te realiseren. En wanneer vele nieuwe burgers en organisaties eveneens lid worden van NewB.

Als u voor het eerst de stap zet en lid wordt van NewB, vernemen we dat ook graag bij Global Society vzw, via een eenvoudig mailtje gericht aan info@pala.be. ‘ikbankmee’ vermelden in de titel is al voldoende.

 


Om in te schrijven  - www.newb.coop

Klik hier voor het artikel dat we publiceerden bij de start van de campagne in maart 2013

In het boek 'Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?' is een heel hoofdstuk gewijd aan het verhaal van NewB, en een ander hoofdstuk aan de Canadese coöperatieve bank Desjardins. Voor info en bestellen - klik hier