Home

UITNODIGING - Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

BOEKVOORSTELLING nieuwe boek van Dirk Barrez & LUNCHDEBAT
herhaling op dinsdag 28 januari 2014 om 10.30 uur 

Inkom € 12
inclusief ex. van het nieuwe boek (winkelprijs € 14,90)
Plaats: Het Goudblommeke in Papier
Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel

Klik hier om te bestellen


Wat maakt dat Zwitserland verbazend anders is, dat bio, streekproducten, fair trade en ecolabels hier het hoogst scoren? Wie weet de Zwitsers werkelijk op het spoor van een duurzame economie te zetten?

cover boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?Kan dat? Een bank waar het geld van 5,6 miljoen klanten veilig is, die rendabel is, het spaargeld inzet voor de echte economie, meer dan 5000 vrijwillige bestuurders telt en maakt dat coöperatieve bedrijven zich werkelijk thuis voelen?

Is zoiets mogelijk? Dat werknemers de baas zijn in hun eigen ondernemingen? En dat ze daarmee wel 80.000 jobs weten te creëren, en zelfs te behouden in een zwaar door crisis getroffen economie?

De antwoorden zijn te lezen in het nieuwe boek ‘Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?’ dat auteur Dirk Barrez graag zal voorstellen op dinsdag 28 januari om 10.30 uur (onthaal vanaf 10 uur). Eerste voorstelling is uitverkocht.

Waar? In 'Het Goudblommeke in Papier', Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel
(600 meter van station Brussel-Centraal).


Inschrijven noodzakelijk - mail naar info@pala.be of tel. naar 0486/36.09.68 of 0479/79.10.02.

Een nieuw bedrijf uitbouwen in Vlaanderen met 43.000 klanten, winst niet centraal stellen en toch prima functioneren, wie kan dat geloven?

Hoe komt het dat de ongelijkheid in de Italiaanse regio Emilia-Romagna opvallend kleiner is dan in Lombardije?

Het inkomen substantieel verhogen van 13 miljoen Indiase melkveehouders, hoe speel je zoiets klaar?

Het is werkelijk bijna niet te geloven wat coöperaties allemaal klaarspelen.

Waarom is dit voor mij als ondernemer verborgen gehouden? Dit biedt toch een nieuwe toekomst voor klassieke bedrijven?

Moeten we echt zo dikwijls vodden hebben met Belgacom, Belfius, bpost, of met de uitbating van windmolens op zee? Kan het niet anders?

Neen, dit is geen hoeraverhaal. Toch is er die gelukkige conclusie dat een samenleving die zichzelf de kracht van echte coöperaties ontzegt, zichzelf schaadt.

Zit u met vragen? Wil u vrije loop geven aan uw kritische zin? Kom er dan zeker mee voor de pinnen. De auteur zoekt graag met u naar de antwoorden.


Een organisatie van Coopkracht i.s.m. PALA.be en Rescoop.be

******************

Kan u er niet bij zijn? Dat is jammer maar geen ramp, er komen nog boekvoorstellingen.

En wat vanaf nu mogelijk is, u kan het boek al bestellen zodat u het meteen bij verschijnen krijgt toegestuurd. Voor PALA lezers is de verzending daarenboven volledig gratis.
Klik hier voor meer info en bestellen van het boek.

Boekinfo:
Barrez Dirk, Coöperaties. Hoe heroveren we de economie, 2014, 192 p., € 14,90

******************

Het programma van 21 januari biedt nog meer. Na de boekvoorstelling is er aansluitend een lunchdebat. Dat begint om 11.30 uur met twee voordrachten, kort ingeleid door Ines Rothmann van Coopkracht:

'Hoe beheren wat van iedereen is?' (Dirk Barrez)

Internet, visgronden, genen, bossen, vrije kennis en cultuur, het zijn geen privé en geen publieke goederen en toch ongelooflijk belangrijk. Hoe kan het dat we de voorbije eeuwen deze gemeenschappelijke goederen uit het oog verloren, en deze fout hardnekkig herhalen in digitale tijden? Hoe konden we vergeten dat ze vooral goed beheerd moeten worden? Waarom? Om die commons, van natuurlijke rijkdommen tot open software, altijd opnieuw te kunnen delen. Zeker in deze crisistijden zullen we, naast de staat en de falende markt, het belang moeten herontdekken van meer respect en betere beheersvormen voor dit gemeengoed. Dan zullen coöperaties, zeker ook gemengde coöperaties, dikwijls niet ver weg zijn.

'De rol van de gewone burger in de energietransitie' (Dirk Vansintjan van Rescoop)

Heel vaak zijn coöperaties een hefboom om gemeenschappelijke problemen door samenwerking op te lossen. Het is dan geen toeval dat ook in de sector van de hernieuwbare energie de eerste projecten door burgers opgezet werden. Omdat ze niet alleen verontwaardigd waren over de milieuonvriendelijke of voor de volksgezondheid zelfs ronduit gevaarlijke manier waarop destijds door één marktspeler stroom geproduceerd werd maar via de coöperatie vooral wilden aantonen
dat het ook fundamenteel anders kon. Hoe? Door zo veel mogelijk mensen te verenigen om te investeren in hernieuwbare energie volgens het coöperatieve principe van de gelijkwaardigheid. De zon en de wind zijn van iedereen!
Al heel snel kregen de burgercoöperaties navolging van institutionele spelers die het coöperatieve model gebruiken om geld bij de burger op te halen om zo winstgerichte hernieuwbare energieprojecten binnen pure kapitaalsvennootschappen te financieren. Wanneer participatie verglijdt tot speculatie, eindigt de vennoot als slachtvee. Zo leert ons de actualiteit.
In dit lunchdebat buigen we ons over de verschillen tussen burgercoöperaties en financieringscoöperaties maar vooral over de maatregelen die garanderen dat in de toekomst niet de winst op het kapitaal centraal staat, maar de nood van de burger aan betaalbare groene energie.

Gevolgd door een debat om 12.15 en een broodjeslunch om 12.45 uur.
Info ook te vinden op coopkracht.org