Home

Vakbonden doelwit van repressie in Zimbabwe

Sinds de fel gecontesteerde verkiezingen van 29 maart zinkt Zimbabwe elke dag een beetje verder weg in het moeras. In de laatste aflevering van de machtsstrijd van president Robert Mugabe tegen de oppositie moeten nu ook de vakbonden het ontgelden. Vorige week werden voorzitter Lovemore Matombo en algemeen-secretaris Wellington Chibebe van het Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU) gearresteerd en opgesloten in de centrale gevangenis van Harare. Daarbij is de politie bijzonder hardhandig te werk gegaan. Er wordt gevreesd dat beide mannen in de gevangenis zullen worden gemarteld. ZCTU is de belangrijkste onafhankelijke vakcentrale van het land. Hun misdaad? Tijdens de 1 mei-betoging in Harare hadden beiden kritiek geleverd op de politieke toestand en de zware repressie tegen al wie het niet eens is met de gang van zaken. Officieel worden ze aangeklaagd wegens "het opzetten van de bevolking tegen de regering en het verspreiden van valse geruchten over het aantal doden door politiegeweld".

Ondertussen is de internationale vakbondskoepel ITUC begonnen met een solidariteitscampagne voor de vrijlating van beide vakbondsmensen. Guy Ryder, algemeen-secretaris van het in Brussel gevestigde ITUC, beklemtoont dat vrijheid van meningsuiting een essentieel element is voor een vrije vakbondswerking. Zimbabwe ondertekende de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die dergelijke rechten garandeert. In september 2006 waren de vakbonden al eens het doelwit van harde repressie door de politie. Vorige maand betuigde de International Transport Workers' Federation (ITF) haar steun aan de acties van de havenarbeiders in het Zuid-Afrikaanse Durban die weigerden om een Chinees vrachtschip te lossen dat wapens aan boord had bestemd voor Zimbabwe.

Ook leerkrachten van de vakcentrale ZIMTA worden in toenemende mate het slachtoffer van repressie door het regime sinds ze kritiek leverden op de politieke crisis. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Weblinks

Klik hier voor International Trade Union Confederation (ITUC)

Klik hier voor International Trade Union Confederation 2 (ITUC)

IUF roept op tot protestbrieven aan president Mugabe

Meer over oproep

Education International is bezorgd over repressie tegen leraars

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Waarom een militaire interventie in Zimbabwe geen goed idee is

De toestand in Zimbabwe wordt met de dag uitzichtlozer. Minstens 800 mensen zijn de voorbije weken gestorven aan cholera en 60.000 anderen dreigen door de epidemie besmet te raken omdat het gezondheidssysteem compleet is ingestort, zuiver drinkwater bijna niet meer te krijgen is en de afvalbergen zich ophopen in de armste wijken. De inflatie heeft ondertussen duizelingwekkende hoogten bereikt, kortom niets werkt nog zoals het hoort. Kritische journalisten en mensenrechtenactivisten worden bedreigd.