Er zijn clubs waar mensen graag komen, en clubs waar je maar beter niet moet langsgaan.
De Club van Parijs verzamelt 19 rijke landen die leningen geven aan ontwikkelingslanden. Wanneer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een schuldencrisis in een ontwikkelingsland vaststelt, onderzoekt die Club van Parijs de mogelijkheden om de schuld te verminderen en/of te herschikken. In ruil daarvoor moeten die landen vanaf de jaren ’80 meer en meer hun economieën liberaliseren en hun overheidsuitgaven beperken.
Wanneer landen hun buitenlandse schuldenlast niet meer aankunnen, komen hun bankiers samen in de Club van Londen om een schuldherschikking te onderhandelen.
Goed om weten: de Clubs van Parijs en Londen
1 februari 2006
Regio's:
Landen:
Thema:
Lees ook
Fiscale recordboete voor McDonald’s in Frankrijk
25 mei 2022
Meer dan één miljard euro boete moet de fastfoodmultinational McDonald’s betalen aan de Franse staat wegens belastingontwijking.
Verantwoord consumeren - enquête
2 december 2019
Twee op drie Belgen vinden meer verantwoorde consumptie nodig. Maar de bekendheid met duurzame producten is aan de lage kant.
Environmental Performance Index met Europese landen bovenaan
4 juni 2018
180 landen rangschikken volgens hun milieuprestaties. Dat is wat Yale en Columbia samen realiseren met hun Environmental Performance Index. Al zijn er wel bedenkingen te maken.
Wanneer economische groei tot meer armen leidt
9 augustus 2016
Het is een paradox waar niet hard genoeg op gehamerd kan worden. Economische groei leidt op zichzelf niet tot vermindering van ongelijkheid. Zelfs een vermindering van het aantal armen in een land vloeit niet voort uit louter economische groei.
- 1 van 220
- volgende ›