Home

Environmental Performance Index met Europese landen bovenaan

180 landen rangschikken volgens hun milieuprestaties. Dat is wat de Yale en Columbia universiteiten samen realiseren met hun Environmental Performance Index. Al zijn er wel bedenkingen te maken.

In de top vijf vinden we allemaal Europese landen. Op vijf staat Zweden, voorafgegaan door Malta, daarvoor Denemarken. Frankrijk vinden we op plaats twee en helemaal bovenaan staat Zwitserland. Het eerste land buiten Europa is pas te ontdekken op plaats zeventien: Nieuw-Zeeland. België staat op vijftien, Nederland op achttien.

Die eerste plaats van Zwitserland is vooral het resultaat van sterk presteren voor klimaat & energie, voor luchtvervuiling en voor water & sanitaire voorzieningen.

Helemaal onderaan bevinden zich Nepal, India, Democratische Republiek Congo, Bangladesh en op de allerlaatste plaats Burundi.

Weegt de voetafdruk wel voldoende?

Blijft de vraag of deze index wel voldoende rekening houdt met de ecologische voetafdruk van landen en hun bevolkingen. De landen onderaan hebben een gemiddelde afdruk per inwoner tussen 0.6 en 1.1 hectare, ver onder het eerlijke aarde aandeel van iets meer dan 1,5 hectare. Daarmee belasten ze de aarde dus minder dan ze zouden mogen… en duidelijk minder dan de meeste rijke landen. Die halen een afdruk van 4,7 hectare tot 8,4 voor de Verenigde Staten en zelfs 15,7 voor Qatar. Het valt op dat de koplopers van de Environmental Performance Index Zwitserland met 4,9 voetafdruk (plaats 40) en Frankrijk met 4,7 (plaats 45) daar relatief goed scoren; maar ook zij zitten ruim boven hun eerlijke aarde aandeel.

Voorlopige conclusie: het is blijkbaar niet makkelijk, zelfs voor vermaarde universiteiten, om een eerlijke milieuprestatie-index te maken.

Een alternatief om klaarder te zien inzake prestaties

Voorlopige conclusie twee: om meer inzicht te verwerven in zowel ecologische als sociale prestaties, worden we wellicht wijzer als we de rangschikking van de ecologische voetafdruk en die van de index van menselijke ontwikkeling naast elkaar leggen. (1)

Dan haalt Zwitserland met zijn veertigste plaats qua milieu-voetafdruk een derde plaats qua menselijke ontwikkeling, ofwel 37 plaatsen beter. Frankrijk schuift met een 45ste en 21ste plaats 24 plaatsen naar voren, Denemarken met plaats 9 en 5 doet 4 plaatsen beter.

En België? Met een 13de plaats qua voetafdruk en slechts een 22ste plaats qua menselijke ontwikkeling levert dat 9 plaatsen achteruit op. Dan doet Nederland het veel beter. Want met een 22ste en 7de plaats is de vooruitgang maar liefst 15.

Er duiken echter nog veel grotere verschillen op, zowel in de ene als de andere richting. Een land als Sri Lanka springt met een voetafdruk van 1,5 – dat is op plaats 144 – maar liefst naar plaats 73 inzake menselijke ontwikkeling, dat is 71 plaatsen beter. Tajikistan doet 45 plaatsen beter, de Dominicaanse Republiek 40. Omgekeerd tuimelt Bahrain 42 plaatsen omlaag, Koeweit 43, Turkmenistan 78 en Mongolia zelfs 88. Met hun soms torenhoge voetafdruk halen ze slechte, heel slechte cijfers voor menselijke ontwikkeling. (db)

(1) Een gelijkaardige oefening is te vinden bij de index van menselijke ontwikkeling die naast de bnp rangschikking wordt gelegd om de prestatieverschillen te meten.

Bronnen
Environmental Performance Index - Results
Global Footprint Network
Data van het Global Footprint Network
Human Development Report / Index

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook