Home

Syrië: geen realistisch alternatief voor een internationale aanpak

De Verenigde Naties en de Europese Unie verbijten hun onmacht in het Syrische conflict dat nu al vijf jaar aansleept. In de media domineren dikwijls heel individuele verhalen die de oorlogsrealiteit en meer nog die van vluchtelingen dichterbij moeten brengen. Deels doen ze dat natuurlijk. Maar evengoed leiden ze weg van de fundamentele politieke vragen: hoe gaan we om met dit conflict? En liever nog, hoe beëindigen we het?

Het ‘bulderlachen’ zal hen wel vergaan

Een jaar geleden schreven we in Pala, vooral naar aanleiding van de oorlog in Syrië: “Waar blijven die internationale politiemachten toch? Daar en elders wachten de talrijke slachtoffers op regionale en internationale overheden die hun politieverantwoordelijkheid opnemen om veiligheid, recht en orde te laten heersen door een geweldmonopolie af te dwingen. Niet de Midden-Oosten regio en evenmin de Verenigde Naties slagen erin om die politievuist te maken en een minimale consensus te construeren over het bannen van geweld.”

Niet zonder er aan toe te voegen: “Zogenaamde realisten zullen hun bulderlach niet kunnen intomen bij zoveel naïviteit, van nog maar te durven denken dat zoiets mogelijk zou zijn.”

Dat realisme van tal van staten in de regio en daarbuiten, variërend van de meest actieve militaire interventies tot kop in het zand houdingen, heeft de puinhoop in 2016 alleen maar groter gemaakt.

We zitten zonder 'realistisch' perspectief

En zo blijft ook het  een jaar geleden geschreven vervolg brandend actueel: “Pardon, zelfs al zijn de oorlogen, conflicten en belangenspelletjes nog veel vuiler dan ze van de krantenpagina’s en tv-verslagen spatten, hun ‘realistisch’ alternatief is nu al aan het mislukken.”

Zover zijn we dus, we zitten zonder 'realistisch' perspectief op zelfs maar enige vorm van minimale veiligheid in Syrië, bijna zonder hoop ook op een stabiel en veilig Midden-Oosten met veel geweld in vooral Irak, Jemen en toenemend in Turkije.

Hoe verduiveld moeilijk ook, er is geen realistisch en nog minder een aantrekkelijk alternatief voor het perspectief dat een echt internationale aanpak van oorlog en gewapend geweld biedt...  Lees de volledige bijdrage Nog veiliger wereld gezocht

Dirk Barrez - hoofdredacteur van Pala.be en auteur van het pas verschenen boek Transitie. Onze welvaart van morgen
 

Verwant artikel
Van veiligheid en nieuwe gevechtsvliegtuigen

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be
Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Landen: 
Regio's: 

Lees ook