Accueil

De Afrikaanse Oscars: Ouagadougou al 40 jaar hoofdstad van Afrikaanse film

De jaarlijkse uitreiking van de Oscars kan wereldwijd op veel mediabelangstelling rekenen. Dat de hoofdstad van een van de armste Afrikaanse landen al veertig jaar lang een filmfestival organiseert dat ondertussen is uitgegroeid tot hét feest van de Afrikaanse film, is helaas veel minder gekend.

Zaterdag 28 februari opent de 21ste editie van FESPACO, het Pan-Afrikaanse festival voor film en televisie, in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Het thema voor deze feesteditie is toerisme en cultureel patrimonium. In 1969 begon het allemaal heel kleinschalig, maar ondertussen is zowat de hele stad een week lang in de ban van de film. Vierduizend journalisten hebben een accreditatie aangevraagd. Zoals het een festival betaamt, zijn er ook vele nevenactiviteiten, maar het belangrijkste blijven uiteraard de ontmoetingen tussen de professionele medewerkers van de filmindustrie, de cineasten en het Afrikaanse publiek. In elf cinemazalen van Ouagadougou - een luxe in een Afrikaanse stad - kan het publiek terecht voor zowel speelfilms als documentaires. De films die meedingen in de officiële competitie maken kans op de Etalon d'Or, de Afrikaanse Oscars. Een speciale hommage krijgt Ousmane Sembène, de in 2007 overleden Senegalese vader van de Afrikaanse film.

Nieuw dit jaar was dat Fespaco de persvoorstelling van het festival in Brussel liet plaatsvinden. Dat was niet toevallig, want Fespaco werkt nauw samen met het secretariaat van de ACP-landen en de Europese Unie, beide in Brussel gevestigd. Want filmindustrie is en blijft een dure aangelegenheid al zijn de meeste Afrikaanse films gemaakt met een budget dat slechts een fractie vertegenwoordigt van een gemiddeld Hollywoodproduct. Talent heeft de Afrikaanse cinema genoeg in huis, maar de economische situatie maakt dat overheden vooral schrappen in cultuur. Financiering van buiten het continent is daarom meer dan ooit een noodzaak. Maar ook culturele barrières en vooroordelen zorgen ervoor dat Afrikaanse films maar mondjesmaat doorbreken op de internationale markt. Gespecialiseerde filmfestivals zijn nodig om het Europese publiek de kans te bieden met Afrikaanse films in contact te komen. Binnenkort staan Cinema Novo (Brugge) en Afrika Filmfestival (Leuven) weer op de agenda van de echte filmliefhebber. (JVC)

klik voor FESPACO: overzicht van de films in het programma 2009 (28 feb - 7 maart 2009)

klik voor Cinema Novo Festival Brugge (12 -22 maart 2009)

klik voor Afrika Filmfestival Leuven & Vlaams-Brabant  (17 april - 2 mei 2009) 

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook