Accueil

Waarin handelt de wereld?

Er wordt veel gesproken, geschreven en geageerd over de mondiale vrijmaking van de handel in diensten. Maar hoe belangrijk zijn de diensten in de wereldhandel?
In 2004 waren goederen goed voor 8907 miljard dollar of 81 procent van de wereldwijde handelsstromen. Dat is ruim vier maal meer dan de 2125 miljard dollar van de dienstenhandel, die dus maar 19 procent uitmaakt van wat de wereld koopt en verkoopt.
In onze binnenlandse economie is het bijna net andersom, daar vormen de diensten veruit de belangrijkste economische sector. Maar dat grote verschil hoeft niet echt te verbazen. Vele diensten – denk aan horeca, verzorging, onderwijs, media ook – brengen we voort om er hier van te genieten. Ze zijn niet zo makkelijk uit te voeren.
Nog eens kijken hoe de internationale handel verder is samengesteld. Aan goederenkant staat de industrie mijlenver op kop met een waarde van 6570 miljard dollar, goed voor 59,5 procent van de wereldhandel, gevolgd door grondstoffen met 1281 miljard of 11,5 procent en landbouwproducten met 783 miljard of 7,1 procent.
De reissector staat op één bij de diensten met 625 miljard dollar of 5,7 procent van de totale wereldhandel, dan komt vervoer met 500 miljard of 4,5 procent. En voor de rest ter waarde van 1000 miljard of 9 procent moet u de verbeelding wat laten spreken want die is verzameld onder ‘andere’.

http://www.wto.org/english/res_e/statis_e/its2005_e/its05_general_overview_e.pdf

Regio's: 
Thema: 

Lees ook