Accueil

Web-tv : Mijnbouw speelt met levens. Laat uw geld niet meespelen

De levensstijl van de rijke wereld blijft heel materiaalintensief. En dus trekken mijnbouwbedrijven de wereld rond op zoek naar metalen en mineralen om haar consumptie te voeden. Waar ze toeslaan, zijn de lokale bevolking en het milieu zowat vogelvrij verklaard. Dat is vooral zo omdat de mijnbouw dikwijls een aanslag is op het water en de grond waarvan de lokale gemeenschappen leven.
Zo wordt nu in Rio Blanco in Noord-Peru één van de grootste kopermijnen uit de grond gestampt door het Britse Monterrico Metals. De bewoners zijn daar hevig tegen wegens de verwachte vervuiling die hun bestaan bedreigt. En er is ook verzet omdat vlakbij een natuurreservaat ligt met unieke diersoorten. Vandaar de eis aan de Peruaanse regering om de concessie in te trekken. Ze krijgen internationale steun van milieu- en mensenrechtenorganisaties. Op 3 april is er actie gevoerd voor de hoofdzetel van Monterrico Metals in Londen.

Netwerk Vlaanderen heeft vroeger al onthuld dat Axa investeert in dit Britse mijnbouwbedrijf. De organisatie komt op voor maatschappelijk verantwoord ondernemen maar stelt vast dat grootbanken hierbij in het algemeen niet voor de meest duurzame bedrijven kiezen. Die grootbanken hebben het evenmin begrepen op duidelijke criteria die bedrijven uitsluit van maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. Netwerk pleit daarom voor onafhankelijke controle door derden.

Web-tv-reportage over Rio Blanco mijnbouwproject (eerste reportage)
http://www.pala.be/video.php

FIAN over Rio Blanco protest http://www.fian.be/Index.asp?PageCentre=CentreDetails.asp&Id=1912&Langue=Nl&NumInfo=0

‘Het clusterbom gevoel’ – Zembla-documentaire over beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in bedrijven die wapens produceren, het milieu vernietigen of met kinderarbeid werken http://player.omroep.nl/?aflID=4262621&md5=77118dd27917db28a96d65097f770e53

Regio's: 

Lees ook