Home

Amerikaanse gokbankiers leiden - nog altijd - de dans

Hoe stupide kan men zijn? De slachtoffers van de door Amerikaanse banken in 2007-2008 veroorzaakte financiële vuurzee geven goed tien jaar later nog altijd de macht over geld in handen van dezelfde bankpyromanen.

Vooral vanaf 2007 veroorzaakten Amerikaanse banken de ergste financiële crisis in tachtig jaar. Ze ruïneerden de inkomens en levens van ontzettend veel mensen en schoten enorme gaten in de welvaartsbasis en de schatkist van vele samenlevingen.

Tallozen betaalden een hoge prijs voor het puin dat de Amerikaanse knoeibankiers achterlieten… behalve de financiële puinmakers zelf. In België stortten Fortis - what's in a name? - en Dexia volledig in... en lieten de politici hun burgers daar mateloos voor bloeden.

Amerikaanse banken aan het roer

Goed tien jaar later laat de financiële wereld weinig diepgaande verandering zien. Hoe desastreus ze ook tekeer gingen, toch spelen Amerikaanse banken nog altijd een sleutelrol in het mondiale financiële systeem.

Europese naïviteit

Meer nog dan de Verenigde Staten zijn Europese samenlevingen en de EU het voorbije decennium slachtoffer geworden van de Amerikaanse fantoombankiers. Elke burger zou mogen veronderstellen dat daar lessen uit worden getrokken.

Burgers zouden het bijvoorbeeld vanzelfsprekend kunnen vinden dat knoeiende banken aan de kant worden geschoven, dat financiële charlatans een speelverbod zouden krijgen.

De werkelijkheid is heel anders. Wat doen bijvoorbeeld Renault en Fiat Chrysler als ze recent onderhandelen over een fusie? Ze schuiven hun vertrouwde Europese bankiers aan de kant…  en ze doen beroep op Amerikaanse zakenbankiers waaronder het – onvermijdelijke? – Goldman Sachs.

Zijn er Europese overheden die dit onaanvaardbaar vinden? Ontstaat hierover beroering in de media? Roert de samenleving zich? Driemaal neen. Blindweg blijven we ons overleveren aan Amerikaanse bankiers. Een Amerikaanse zakenkrant valt het wel op. (db)

Bron

The Wall Street Journal - How U.S. Banks Took Over the World

Vind meer artikels over de rol van geld, financiële crisis, falen van grootbanken en alternatieven via het Pala woordenboek - geld
Over de ineenstorting van de Belgische fantoombank Dexia én wie de rekening betaalt - iedereen behalve de grootbankiers zelf -  zijn meer artikels te vinden onder Dexia
Dit jaar ook verwerkt tot De schoothond van het geld, dwaasheid nummer drie in het boek 11 politieke dwaasheden

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook