Home

HEMA overname door werknemers en klanten? Succes niet verzekerd

Kan een coöperatie de geplaagde HEMA winkelketen (mee) redden en duurzaam heroveren voor de samenleving? Dat is het doel van twee samenwerkende initiatieven die werknemers, klanten, oud-managers, sympathisanten en enkele organisaties verzamelen: Hou de Hema en We love Hema. Mooie ambitie, succes onzeker.

Veel meer over coöperaties in het PALA boek
Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

De Hema winkels zijn een begrip in Nederland en ook ver daarbuiten bekend met om en bij achthonderd vestigingen in zeven andere Europese landen en enkele in de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar Hema raakte in troebel financieel en economisch water. Nu willen werknemers, klanten, oud-managers, sympathisanten en enkele organisaties de winkelketen in Nederlandse handen houden. Meer nog, ze mikken er op om er – in 2026 bij de honderdste verjaardag - een coöperatie van te maken waarvan ze zelf de mede-eigenaars zijn.

Ze hebben zich georganiseerd in twee initiatieven, Hou de Hema en We love Hema. Het hoofddoel is om Hema uit de greep van louter door geld gedreven investeerders te houden en in handen te nemen met coöperatieve eigenaars die alle belang hebben bij een voortdurend duurzaam bestaan van het bedrijf.

In Nederland, België en andere landen is die aanpak vernieuwend. Want grote coöperatieve distributiebedrijven zijn er niet (meer). Dat is heel anders in bv. Zwitserland. Daar zijn de coöperaties Migros en Coop zelfs veruit de grootste supermarktketens.

Prima ambitie, succes niet verzekerd

Er zijn vele goede argumenten voor de ambitie om op deze wijze economisch terrein te heroveren voor de samenleving. Hoe boeiend dit initiatief ook is, altijd blijft het uitkijken voor hindernissen en zelfs valkuilen.

Zo is het allerminst vanzelfsprekend om rendabel te zijn in sectoren met veel concurrentie en weinig marge. Voldoende schaalgrootte hebben is belangrijk. Maar net met het nieuwe coöperatieve ondernemen op heel grote schaal is de samenleving in de lage landen niet (meer) zo vertrouwd, anders dan in o.a. Italië, Spaans Baskenland, Canada en zeker Zwitserland.

Het is dus nieuwsgierig afwachten of het in het geval van Hema echt kan lukken om er een slagkrachtige, levensvatbare coöperatie van te maken.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur

Meer weten over coöperaties? Dat kan met het Pala boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? Voor info en bestellen - klik hier

Bronnen
Hou de Hema
We love Hema

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook