Home

Ik gaf mijn leerlingen les over klimaatopwarming en dit vroegen ze

ENERGIE-ENQUÊTE

Begin september had ik weer een nieuwe klasgroep van 16-jarige jongens in het BSO. Ik gaf ze les over klimaatopwarming, want ze bleven me maar uitvragen en velen hadden er nog nooit echt les over gehad, beweerden ze.

Dus ik vertelde hen over de temperatuurstijging, het smelten van het ijs, de zeespiegel die hierdoor stijgt, gebieden zoals Bangladesh en een aantal eilanden die nu al onder water komen te staan, drogere gebieden die nog droger worden, een grotere toename van orkanen, extreme regenval, overstromingen, héél veel mensen die zullen moeten vluchten en nu al aan 't vluchten zijn en de chaos die dit op de wereld dreigt te brengen...

Het werd steeds stiller in de klas en ik besefte hoe ik bij elke zin een stuk van hun wereldbeeld voorgoed veranderde (diepe zucht...)

Tot ineens een jongen zijn vinger opstak en me vroeg : "Mevrouw, hoe is dit kunnen gebeuren?"
De ganse klas keek me vragend aan en ik wist niet meteen wat ik hierop moest antwoorden.
"Ik denk dat het is", zei ik,"omdat de meeste mensen alleen maar denken over nu, over hoe het nu is, en het lukt hen niet om te denken aan de mensen die na hen zullen komen..."

De leerlingen knikten en ik voelde hoe mijn hart brak. Dit is het nieuws waarmee jongeren nu moeten leven.
Wat een vooruitzicht...

Op zo'n momenten vraag ik me soms af of ik wel het recht heb om mijn leerlingen deze informatie te geven? Hun hoop op een mooie toekomst zo'n diepe knauw te geven? Maar anderzijds weet ik ook dat, als je dit alles niet onder ogen durft zien, je niet de volle kracht hebt om je af te stoten en voor oplossingen te kiezen...

Daarom geef ik nu steeds meer les over de oplossingen die er zijn. En de enige nog mogelijke oplossing is TRANSITIE naar een DUURZAME SAMENLEVING, zonder fossiele brandstoffen ( gas, steenkool, olie).

Kunnen wij daar mee aan helpen? Ja! Door gewoon al te tonen aan de overheid dat WIJ DIE TRANSITIE WILLEN!

Dit kan, door de online energie-vragenlijst van de overheid in te vullen. Klik hier of op de link Energiepact onder dit bericht.
Vul alles in, en denk daarbij elke seconde aan de kinderen... Aan hun recht op hoop, op nog zin hebben in de toekomst, op een leefbare planeet waarbij mensen terug meer connectie hebben met de natuur en alle levende wezens. Want uiteindelijk is alles met elkaar verbonden.

De enquête is niet bindend. De overheid hoeft er geen rekening mee te houden. Maar ze zal zeker een invloed hebben.
Het is tien minuten werk.

Tien luttele minuten, maar de uitwerking ervan kan vele generaties beïnvloeden.

Doe het, en denk aan de kinderen.
Ook aan de kinderen van hen die denken dat er niets aan de hand is. Want ook die kinderen hebben recht op een mooie planeet.

Johanna Vandenbussche

Online vragenlijst Energiepact


Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook

Planetaire grenzen en politiek: moeilijk, moeilijker, moeilijkst

Nog steeds willen de meeste politici iets doodeenvoudig niet vatten: wie zijn kapitaal opsoupeert, zal de levensstandaard zien dalen. Als we het natuurlijke kapitaal van de aarde blijven verbranden, zullen we verarmen. Toch laten ze onze economie draaien alsof iemand het eigen huis opstookt… Start van een artikelreeks over onze meest belangrijke grenzen, de planetaire grenzen.

Zowat alles wat moet voor klimaat garandeert beter leven. Stom dat politici al die kansen lieten liggen

Zowat alles wat moet tegen klimaatverandering maakt onze economie en ons leven beter. Heel stom is dat politici dat nu al decennia verzuimen. Als eind 2018 iets wat zich een regering noemt koopkracht en klimaat als prioriteiten durft geven, klinkt dat hol … hol … … hol