Home

Nieuws over coöperaties

Wie geïnteresseerd is in hoe coöperaties bijdragen aan duurzame werkgelegenheid en aan waardig werk, van Italië tot Vietnam, kan terecht op de website van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Zo is er een recente bijdrage over hoe sociale coöperaties functioneren in Italië en maken dat lokale gemeenschappen het beter hebben. De zes sociale coöperaties van Consorzio Copernico scheppen werk voor meer dan 200 mensen in de regio Canavese ten noorden van Turijn.

Een artikel over Vietnam weet te verrassen met maar liefst 20.000 formeel erkende landbouwcoöperaties. Die tellen samen 13,5 miljoen leden, boeren en boerinnen die op hun coöperaties rekenen om meer te produceren en vooral een beter inkomen te vergaren.

Uit Griekenland is er het verhaal van een coöperatieve krant, nu de tweede in oplage, in combinatie met een nieuwssite. De coöperatie telt 135 leden en viert komende zomer haar vijfde verjaardag.

'Welke rol coöperaties spelen in ons toekomstige werken' is het verslag van een symposium van werken. Daar valt o.a. te leren dat Italië nu wel 50.000 coöperaties telt met in totaal meer dan 1,7 miljoen mensen aan het werk. Ruim de helft daarvan zijn vrouwen. (met dank aan Jef Peeters)

Bron
IAO - News, stories and statements on cooperatives
Overzichtspagina IAO over coöperaties

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

Van een nieuwe Ikea en de jobs van General Motors: de jacht op goedkope arbeid woedt heviger

Wereldwijd hebben allen die van werk moeten leven het moeilijk. Hun aandeel in de welvaart die we produceren gaat op de meeste plaatsen al heel lang achteruit. Dat de financiële crisis ook voor wie van kapitaal moet leven de kaarten hard anders heeft geschud, verbetert daarom nog niet de situatie bij werknemers. Op mondiale economische markten blijven ze gevangen in een heel kwetsbare positie.

Neem de werknemers van de grote Amerikaanse autobedrijven. Vooral in de Verenigde Staten is het lang bon ton geweest, en soms is het dat nog altijd, om de vakbonden te hoge lonen te verwijten en daar de reden voor het falen te zoeken. Vrijwel iedereen moet vandaag beseffen dat in de eerste plaats het management van General Motors, Ford en Chrysler hebben gefaald.