Home

2012, een goed jaar voor PALA.be

Beste Pala lezer, lezeres,

PALA.be telt geen personeelsleden, heeft geen subsidies en drijft volledig op de inzet van enkele vrijwilligers. Maar je hoeft niet ‘klassiek groot’ te zijn om heel wat in beweging te krijgen.

Tijd om even te overlopen wat PALA.be in het voorbije jaar 2012 voor elkaar kon brengen, voortbouwend ook op de voorgaande jaren.

De PALA nieuwsbrief die bericht over onze globaliserende wereld blijft een vaste waarde. Hij vertrekt naar meer dan 27.000 abonnees en dat is een mediakracht die ons ook helpt bij onze andere ambities. (Zie ook verder, onder andere bij New B)

Als één van de twee initiatiefnemers van de nieuwssite DeWereldMorgen.be – op 1 maart 2010 opgestart samen met Indymedia – blijven we dit belangrijke project onze volle steun geven. DeWereldMorgen.be telt intussen zowat elke dag meer dan 10.000 lezers. Het is een heel andere en steeds meer gehoorde stem in een medialandschap dat zelfs na vijf jaar financiële crisis dikwijl heel neoliberaal klinkt.
De naam getrouw heeft DeWereldMorgen.be veel aandacht voor wat er elders op de wereld gebeurt en voor internationaal nieuws. Die blik op de wereld zal in de toekomst hopelijk nog versterken.

Ook in 2012 verzorgden we met PALA.be meer dan 40 voordrachten, lezingen en ontmoetingen. Veruit de meeste daarvan waren getiteld ‘van Verontwaardiging naar Verandering’.

De verkoop van het boek ‘van Verontwaardiging naar Verandering’ – een publicatie van oktober 2011 volledig in eigen beheer – viel allesbehalve stil. Er bleek in maart 2012 zelfs een derde druk nodig. In totaal waren eind vorig jaar 2800 exemplaren verspreid, en dat gebeurde voor meer dan de helft via de eigen website, een verkoop die nog altijd voortduurt.

PALA.be was op 14 december 2009 één van de vier oorspronkelijke initiatiefnemers van het Transitienetwerk Middenveld. Zo kon het mee een succes maken van het eerste Transitiefestival op 26 oktober 2012 in Gent, met 700 deelnemers/sters in een uitverkochte Vooruit meteen een publieksvoltreffer.

New B

Niet voor de buitenwereld – natuurlijk niet - maar voor PALA.be was het belangrijkste werk in 2012 (én 2011) wellicht het voortstuwen van New B, het initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank. In de PALA nieuwsbrief pleitten we daar al voor in maart 2008, en ook in dit geval behoorden we in 2009 tot de allereerste initiatiefnemers om dat voorstel ook echt te realiseren.

Voor PALA.be was en is dat werkelijk een strategische keuze. Die bank moet er komen om de greep op ons geld te herstellen en zo te kunnen bouwen aan een duurzame economie en een menselijke samenleving.

Onze overtuiging dat New B er moest komen, deed ons ertoe overgaan onze oorspronkelijke bijdrage te verhogen tot zelfs 7.000 euro. Die inbreng is beduidend groter dan die van de meeste organisaties, in verhouding tot de grootte van onze organisatie zelfs meest van allemaal.

Maar die coöperatieve samenwerking om een nieuwe coöperatieve bank op te richten was in 2011 dringend aan een tweede adem toe, en die moest gevonden worden bij het grote publiek. Althans, zo oordeelden wij, samen met enkele andere trekkende organisaties binnen New B.

Deze stuwende rol zou in 2012 uiteindelijk leiden tot de beslissing om vanaf 24 maart 2013 publiek campagne te gaan voeren… het is een ongelooflijk schot in de roos geworden, en we zijn dan ook trots daar zo zwaar te hebben op aangedrongen… en al even blij dat heel veel New B coöperanten net de weg naar New B vonden via PALA.be.

New B aan meer dan 33.000 - werk is lang niet af

Opletten echter voor totaal misplaatste euforie, want het werk aan New B is heel ver van af, er wacht nog een berg werk om alle puzzelstukken goed te krijgen voor de opstart van de bank en we verwachten ons nog aan heel wat hindernissen.

Voor 2013 zien we het onder andere als onze prioritaire taak de verdere uitbouw van New B te ondersteunen en dit opzet te bewaken omdat het maximaal zou slagen zoals de initiatiefnemers dat altijd in gedachten hadden. Onder andere zullen we het veelzijdige coöperatief karakter van de bank stimuleren.
Het zou best een heel gemengde coöperatie worden waarin niet enkel de individuele coöperanten en organisaties uit het middenveld hun zeg hebben, maar waarin ook de werknemers coöperant zijn. Zo realiseren we binnen die nieuwe bank de economische democratie zo volwaardig als maar mogelijk.
Het zou ook goed zijn indien vooral de inviduele coöperanten voor het kapitaal zouden zorgen van de nog op te richten bank. Dat er zoveel mensen zo snel coöperant worden, maakt dat een stuk minder utopisch.
We plannen over enkele maanden een vergadering met de geïnteresseerde PALA-lezers om vooral ons werk aan New B samen te bespreken. Zo kunnen nog meer mensen goed betrokken geraken bij de uitbouw van een zo duurzaam en democratisch mogelijke coöperatieve bank.

Een goed jaar, mee dank zij u

2012 was dus een goed jaar voor PALA.be. En met New B kondigt 2013 zich uiterst veelbelovend aan. We blijven dit alles (en nog veel meer) ook dit jaar doen zonder subsidies en zonder vaste medewerkers. Maar helemaal zonder organisatie en websitekosten gaat het natuurlijk niet. Wij danken onze steungevers die met 2 of soms 5 euro per maand PALA.be mee mogelijk maken.

PALA.be kan meer, met uw steun

Beste lezer of lezeres, als nog meer mensen steungever worden van PALA.be, kunnen we des te beter verdergaan met onze nieuwsbrief en website, met het ondersteunen van DeWereldMorgen.be, met het voortstuwen van New B en het Transitienetwerk Middenveld, met alles wat we nu al doen. En vooral, met uw extra steun zouden we nog meer nieuwe initiatieven kunnen ontplooien. Wil u PALA.be steunen met 2 euro of een ander bedrag per maand? - klik hier

Jan Rutgeerts / Dirk Barrez - @DirkBarrez 
PALA.be / Global Society