Home

Campagne Waardig Werk gelanceerd op Wereld Sociaal Forum in Nairobi

Vorige zaterdag is in Nairobi het zevende Wereld Sociaal Forum van start gegaan. Een alliantie van vakbonden en enkele NGO’s heeft met hulp van de Keniaanse Nobelprijswinnares Wangari Maathai een campagne voor waardig werk gelanceerd.
Dat is niet zonder belang. Want een paar honderd miljoen mensen hebben geen werk. En de helft van de mensen die wel werken, verdienen te weinig om fatsoenlijk te kunnen leven.
De campagne Waardig werk wil dat iedereen toegang krijgt tot stabiel werk waarbij werknemersrechten en sociale normen gegarandeerd zijn. Dat werk moet een leefbaar inkomen opleveren en gepaard gaan met sociale zekerheid.
De initiatiefnemers argumenteren dat werk de kern en het hart is van een eerlijke globalisering. Zij wijzen erop dat de huidige vrijmaking van markten en van handel tot oneerlijke welvaartsverdeling en tot ongelijkheid leidt. Vandaar is er een groeiende erkenning dat niet handel maar wel werk de sleutel vormt tot een duurzame menselijke ontwikkeling die de armoede structureel uitroeit.
Ze zijn van plan hun actie jaren vol te houden. Dat is ook nodig want sociale verwezenlijkingen vallen niet uit de lucht. Vakbondsvrijheid, stakingsrecht of de achturendag zijn er ook maar gekomen na lange sociale strijd.

Internationaal Vakverbond http://www.ituc-csi.org/spip.php?article583
Social Alert  http://www.socialalert.org/j/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=7
Wereld Sociaal Forum http://www.forumsocialmundial.org.br/index.php?cd_language=3&id_menu=
Web-tv - videoverslag van de openingsmars in Nairobi  www.globalsociety.be

Regio's: 
Thema: 

Lees ook