Home

Netwerkeconomie lijkt sterk op oude economie : multinationals hebben het voor het zeggen

Je kan het nog dikwijls horen: de nieuwe netwerkeconomie zou anders werken. Althans, dan spreekt men de verwachting of de  hoop na die men 10 of 15 jaar geleden uitsprak. We zouden in een tijdperk belanden met talrijke kleinere bedrijven die zouden samenwerken, veel meer op voet van gelijkheid dan in de ‘oude' economie.
Wie dat nu nog vertelt, verkijkt zich volledig op de realiteit van de 21ste eeuw. Want die zogenaamde netwerkeconomie lijkt wel heel sterk op de oude. Ook nu zijn het multinationals die domineren, Microsoft bv. - die doet dat al lang trouwens - of Google, een recenter fenomeen. Nog minder dan vroegere multinationals laten ze plaats voor andere. En wie met hen ‘samenwerkt' zal vlug merken dat van gelijkwaardigheid in die relatie allerminst sprake is.
Minder zichtbaar maar even ingrijpend is de uitbesteding van informatie en software activiteiten, wereldwijd in talrijke bedrijven uit de meest diverse economische sectoren. Want die outsourcing creëert veel minder een netwerk van kleinere bedrijven dan wel de opkomst van globale IT of ICT dienstenleveranciers.

Weblink

Artikel ‘Network economy or just a new breed of multinationals'

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Organisatie achter transitiefestivals is niet meer… transitienood blijft

Meest bekend is TransitieNetwerk Middenveld voor drie succesvolle Transitiefestivals, meest belangrijk is zijn toekomstbeeld voor een duurzame samenleving. Nu TNM verdwijnt, overschouwen we zijn betekenis. Nuttig want samenleving, politiek en econonomie worstelen met tal van manke systemen: de nood aan transitie is groter dan ooit.