Home

Nieuw boek: Elcker-Ik 45 jaar sociale actie

Acties voor verandering kunnen maar succes opleveren als ze hand in hand gaan met analyse en inzicht, en dus met vorming. Die wijsheid wordt concreet en krijgt kracht in het pas verschenen boek Elcker-Ik. 45 jaar sociale actie.

De inspanning van auteur Walter Lotens loont de moeite, vooreerst omdat hij een belangrijk stuk vormings- en bewegingsgeschiedenis in Vlaanderen laat ontdekken. Evenzeer omdat dit verhaal voortloopt in de hedendaagse verhalen van actie en burgerparticipatie zoals stRaten-generaal, Ringland, Hart boven Hard, onthaal van nieuwe Belgen, klimaatstrijd en vele andere.

Wat valt er nu nog op te steken van zoveel activiteit in milieu-, vrouwen, vredesbeweging, over strijd tegen kernenergie en racisme, tot basiseducatie, coöperaties en kringwinkels? Niet dat Elcker-Ik de enige broeihaard van zoveel activiteit was, zo geeft de auteur mee, er waren er andere, maar Elcker-Ik wist zich toch te onderscheiden.

In dit boek ontmoeten heden en verleden elkaar. Daar zorgen bijdragen voor van Ludo Abicht, Mieke Vogels, Ferre Wijckmans, Manu Claeys, Wouter Hillaert, Stijn Oosterlynck, Aviel Verbruggen, Liesbet Walckiers, Guy Poppe, Frank Vandenbroucke en Dirk Barrez. De bijdrage van deze laatste Van vlag tot hashtag verscheen ook in Pala, daarmee kun u deze publicatie alvast voorproeven.

Elcker-Ik 45 jaar sociale actie is een begin van geschiedschrijving van recente en bijna actuele sociale beweging in Vlaanderen, van het maatschappelijk belangrijke verhaal van vorming én actie. Ietwat curieus is dat het woord actie wel de titel haalde maar vorming niet.
 

Wie meer wil lezen, bieden we met plezier de mogelijkheid om dit boek via Pala te bestellen – klik hier
Praktische info: Elcker-Ik. 45 jaar sociale actie, 2015, 364 p., € 24,95 + € 3 verzendkosten