Home

Van antibioticaresistentie tot effecten nanomaterialen: verontrustend milieunieuws

De mensheid blijft op tal van terreinen de grenzen verkennen van wat mogelijk is. Omdat daar ecologische gevolgen aan verbonden zijn, is het wijs de grote milieurisico's van het menselijke gedrag in kaart te brengen. Milieuexperts van de Verenigde Naties deden dat in het rapport Frontiers 2017. Een kleine greep.

Als één van de grootste gezondheidsuitdagingen bestempelen ze de toenemende antibioticaresistentie. Dit gevaar is al een oud en bekend zeer. Maar de experts vragen om ook meer aandacht te besteden aan de rol van het milieu in de verspreiding van deze resistentie.

Met betrekking tot de ontwikkeling en de introductie van tal van nanomaterialen rijst de vraag én het risico dat we onvoldoende begrijpen welke effecten op lange termijn dit zal meebrengen. Het verleden waarschuwt ons – denk aan asbest – dat 'geen bewijs van schadelijkheid' niet hetzelfde is als 'bewijs van onschadelijkheid'.

We beleven wereldwijd nooit geziene mobiliteit die zich vertaalt in 250 miljoen mensen die leven en werken buiten hun land van geboorte; en zelfs 750 miljoen mensen die zijn gemigreerd binnen hun eigen land. Het is de wisselwerking tussen klimaatverandering, bevolkingsgroei, groeiende consumptiedruk en milieuvernietiging die zorgen baart. Want zij dreigt te leiden tot verplaatsingen en migratie van steeds grotere aantallen mensen. (db)

Bron
Frontiers 2017: Emerging Issues of Environmental Concern

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook