Home

Van een Total-staking in Groot-Brittannië tot onbetaalde sociale zekerheid in Vietnam: de rol van multinationals

In Groot-Brittannië is een eind gekomen aan een staking van werknemers die de nieuwe raffinaderij van Total in Lindsey bouwen. Er was al maanden onrust over de inzet van buitenlandse werknemers en de voorwaarden waaraan zij kunnen werken. Twee weken geleden werden zowat 650 werknemers aan de deur gezet. Ze konden op heel wat sympathie, acties én stakingen rekenen van duizenden collega's in andere energiebedrijven in Engeland en Wales.
Nu is er een akkoord met Total dat de ontslagen werknemers opnieuw in dienst komen. De vakbonden spreken van een ongeziene overwinning, Total is blij dat er opnieuw wordt gewerkt.

Zoals ook Oxfam Solidariteit opmerkt, met of zonder crisis spelen multinationals als Total, Nokia, Carrefour of Philips een belangrijke rol in onze globale economie en in ons leven. Zoals ook het net beëindigde conflict rond de Lindsey-raffinaderij aantoont, speelt onderaanneming, samen met een opgedreven flexibele inzet van werknemers, een sleutelrol in de huidige economie.

Oxfam neemt deze zomer de draad op van de Waardig Werk-campagne, onder andere op de zomerfestivals. De aandacht gaat vooral naar landen in Zuidoost-Azië - Thailand, Vietnam, Cambodja - die vele buitenlandse investeerders aantrekken en waar uitbuiting om de hoek loert.

Uit Vietnam komt de waarschuwing dat een groeiende economie het voor de arbeiders niet noodzakelijk beter maakt; en dat een prima wetgeving niet garandeert dat zij hun recht op sociale bescherming ook kunnen laten gelden... omdat vele bedrijven uit binnen- of buitenland hun sociale zekerheidsbijdragen niet betalen. De economische crisis eist een extra tol, in de vorm van meer werklozen - vaak zonder enige uitkering - en dalende inkomens. Migranten staan daarbij op de eerste rij.

Door de crisis zullen er op de wereld 200 miljoen werkende armen bijkomen, dat zijn mensen die wel werk hebben maar niet genoeg verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven. Het hoeft amper te verbazen, want ruim meer dan een half miljard werknemers ‘verdient' minder dan 75 cent per dag, en ongeveer 1,5 miljard werknemers minder dan 1,5 euro. Wie kan daarvan leven? (DB)

Klik voor artikel Vote end refinery jobs dispute

Klik voor Oxfam Solidariteit Stop, werknemers zijn geen gereedschap

Klik voor Globo. Stop, werknemers zijn geen gereedschap (PDF document)

NIEUW BOEK - sinds 30 april 2009 te vinden in de boekhandel:
Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werken in tijden van globalisering en crisis - klik hier voor info en om te bestellen, of op de advertentie rechts bovenaan

Regio's: 
Thema: 

Lees ook