Home

VS-verkiezingen. 'Presidentschap’ van T. gespot in Pala.be

Het 'presidentschap' van T. was en is zo verwoestend voor democratie, sociale rechtvaardigheid, vredevolle samenleving, klimaat, milieu, internationale samenwerking, bestrijding van racisme, seksisme en discriminatie, fiscale eerlijkheid …  dat Pala.be meer dan eens aandacht besteedde aan president T, ook met een kritische kijk op de rol van media die hem mee maakten. Zie bv. het allereerst verschenen artikel over Media en Trump, met daarin de vervelende vraag: “Hoeveel media en journalisten boden zich op een dienplaatje aan voor Trump?”

Het Pala archief levert onder andere deze artikels op.

De democratie bijt in haar eigen staart. Media en Trump | 16-11-2016

De journalistiek hoort de waakhond van de democratie te zijn. Ze koestert graag dat beeld. Maar is dat terecht? In de opgang van Trump en andere populisten stemt het optreden van vele media en journalisten tot nadenken. Ze maken dat leugens van alle schermen spatten, en ogen en oren van vrijwel alle burgers teisteren.

Geen impeachment in VS. Als verkozenen angst laten regeren | 6-2-2020

Hoe zullen we terugkijken op 5 februari 2020? De kans is reëel dat die dag het einde markeert van de rechtsstaat in de VS in haar hoogste regionen… en mogelijk de stuiptrekking van een bedreigde democratie. Dat is het risico als verkozenen van het volk toegeven aan afdreiging. (deze opinie verscheen ook op vrtnws.be)

Hoe grote gevaren VS-China clash keren? Machtswissels en crises | 21-8-2017

Het verschuiven van de economische dominantie door de eeuwen heen, van Amsterdam en Holland naar Groot-Brittannië en vervolgens de Verenigde Staten, ging gepaard met hevige financiële en andere crises. Het levert een belangrijk gezichtspunt om naar de huidige opbouw van schulden te kijken in de twee grootste centra van de mondiale economie, de nog altijd dominante VS en het opkomende China. En een prangende vraag: hoe beschermt de rest van de wereld zich?

De wonderjaren van de VS zijn lang voorbij. Toen werden miljardairs echt belast | 26-6-2019

Als achttien Amerikaanse miljardairs ervoor pleiten om meer belastingen te betalen, refereren ze eigenlijk naar de wonderjaren van de VS. Toen werden superrijken als vanzelfsprekend heel zwaar belast en genoot het hele land van goede infrastructuur.

Protectionisme en deglobalisering rukken verder op | 26-12-2019

In 2016 waren zowel aan Democratische als Republikeinse zijde presidentskandidaten heel kritisch voor wereldhandel. Nu neemt VS president T. zelfs het vlaggenschip van de vrijhandel, de Wereldhandelsorganisatie, onder schot… tegelijk groeit de kans op versnelde transitie.

Blijven grove mensenrechtenschendingen straffeloos? Internationaal Strafhof ligt onder vuur | 8-4-2020

Het veelgeplaagde Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) ligt onder vuur, van Afrikanen, van de Filipijnse president Duterte, en van president Trump, hoewel de VS geen lid is.

Scherpstellen - geld beter in handen van miljardair dan van president | 11-5-2020

Ergste nachtmerrie van tegenstanders neoliberalisme. Als het om het publiek belang draait, is geld nu beter in handen van een miljardair als Bill Gates dan in de handen van een federale overheid beheerst - niet geleid - door president T.

Hoe springlevend is ‘Het andere Amerika’? | 10-6-2020

Staren we ons blind op de Verenigde Staten van America First, en zien we niet of te weinig dat er ook een ander Amerika is? Het is dat land dat Monika Triest ons wil tonen in haar boek.

Kenmerken van politiestaat duiken op in VS | 18-7-2020

In het Amerikaanse Portland opereren tegen de wil van de lokale verkozenen federale agenten in niet-gemarkeerde voertuigen. In camouflagepakken en zonder enige identificering pakken ze vreedzame betogers op. Zelfs is er al geschoten met “minder dodelijke” kogels.

Meer artikels zijn makkelijkst te vinden via deze link

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook