Home

Kenmerken van politiestaat duiken op in VS

In het Amerikaanse Portland opereren tegen de wil van de lokale verkozenen federale agenten in niet-gemarkeerde voertuigen. In camouflagepakken en zonder enige identificering pakken ze vreedzame betogers op. Zelfs is er al geschoten met “minder dodelijke” kogels.

Al bijna twee maanden - sinds George Floyd is gedood door politiegeweld - trekken betogers de straat op in veel Amerikaanse steden. Bijna altijd verlopen die demonstraties vreedzaam. Dat is ook het geval voor de stad Portland. Die ligt in de staat Oregon aan de westkust.

Maar de regering en overheid in de hoofdstad Washington zeggen heel andere feiten te zien. Zij bestempelen de stad als “belegerd gedurende 47 dagen door een gewelddadige bende waarbij de lokale politici weigeren om de orde te herstellen en hun stad te beschermen.”

Het blijft niet bij woorden. Sinds minstens 14 juli zijn eenheden van de federale politie actief in Portland. En ze doen dat op een wijze die uiterst ongebruikelijk is in democratische landen, en volledig onaanvaardbaar ten opzichte van burgers die gebruikmaken van hun fundamentele rechten.

Federale agenten duiken op bij betogingen in niet-gemarkeerde voertuigen. In camouflagepakken en zonder enige identificering pakken ze demonstranten op en gaan over tot arrestatie zonder enige uitleg. Zelfs is er al geschoten met “minder dodelijke” kogels. Eén betoger belandde met schedelfracturen in het ziekenhuis.

Democratie in VS in troebel en gevaarlijk water

De burgemeester en andere politici van Portland beklemtonen dat zij nooit de hulp van federale eenheden hebben ingeroepen. Meer nog, er is om hun vertrek gevraagd.

De federale overheid lijkt dat niet van plan en president T. spreekt van “’out of control steden waartegen stappen moeten worden ondernomen… telkens zijn de lokale politici democraten”. Nog maar eens wakkert hij de verdeeldheid in het land aan.

Voor wie nog zou twijfelen. De democratie raakt in de Verenigde Staten in steeds troebeler en gevaarlijker water. Het is veeleer het huidige presidentschap dat out of control is.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van 11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici en TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Bron
Federal officers are using unmarked cars to arrest Portland protesters
Camouflaged federal agents have descended on Portland. Trump's DHS is out of control

Lees ook
Geen impeachment in VS. Als verkozenen angst laten regeren
Hoe springlevend is ‘Het andere Amerika’?

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook