Home

De wonderjaren van de VS zijn lang voorbij. Toen werden miljardairs echt belast

Als achttien Amerikaanse miljardairs ervoor pleiten om meer belastingen te betalen, refereren ze eigenlijk naar de wonderjaren van de VS. Toen werden superrijken als vanzelfsprekend heel zwaar belast en genoot het hele land van goede infrastructuur.

Amerikaanse miljardairs
betaalden tot 92% belastingen

Van 1944 tot 1963 betaalden Amerikaanse miljardairs 91 procent belastingen op het grootste deel van hun inkomen, een paar jaar zelfs 92 procent. Dat waren de wonderjaren van de VS met grote welvarende middenklassen en een degelijke infrastructuur.

Tot 1981, geen veertig jaar geleden, was die hoogste belastingschijf nog 70 procent. Daarna werd de VS uiterst vrijgevig voor miljardairs. Veel minder goed vergaat het sindsdien de meeste Amerikanen en de infrastructuur van het land. Steeds eenzamer zijn de landen die hun miljardairs naar vermogen laten bijdragen. (db)

Uit het boek 11 politieke dwaasheden, 50 jaar schuldig verzuim van politici, p.19
Vind ook extra info in Fiscale oneerlijkheid. Sterke schouders dragen lichte lasten - politieke dwaasheden 4

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook