Home

Wegwijs in labels - online databank

Herinner je de golf van protest wanneer Shell eind vorige eeuw het olieplatform Brent Spar in zee wil dumpen, of de brede onvrede over mensonwaardige arbeidsomstandigheden bij onderaannemers van de grote sportmerken. Sindsdien is er in het bedrijfsleven en daarbuiten een stroming gegroeid die ijvert voor maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen.

Bedrijven moeten niet enkel winstgevend of economisch leefbaar zijn, ze moeten ook de sociale en de ecologische balans van hun activiteiten in rekening brengen. In het Engels spreekt men van de tripple bottom line, de drie P's - profit, people en planet - die elk bedrijf zou moeten respecteren, in onze taal misschien best vertaald met winst, mensen en aarde. Eigenlijk is er nog een vierde bottom line, want ook cultuur verdient respect.

De roep naar maatschappelijk verantwoord ondernemen vertaalt zich o.a. in een inflatie van ecologische, sociale en fair trade labels. Een beetje consument ziet zich gauw verplicht tot vele uren informatie doorploegen alvorens hij ietwat verantwoord kan consumeren.

Om door de bomen het bos te kunnen zien, hebben een aantal verbruikers- en consumentenorganisaties samen met Ethibel en het ACW een elektronische databank aangemaakt. Bewuste verbruikers kunnen er terecht voor informatie over heel wat productlabels. Hopelijk blijft men er verder aan werken zodat nog meer labels worden behandeld en het een betrouwbare, actuele gids kan zijn.

Niet vergeten toch dat labels altijd vrijwillige initiatieven zijn. Ze kunnen inderdaad goed helpen om de duurzaamheidslat hoger te leggen, maar overheden moeten hun rol blijven spelen, namelijk in elk geval minimale sociale en ecologische normen afdwingen om te beletten dat malafide bedrijven helemaal onder de lat lopen.

Nestlé en anderen treden toe tot duurzame cacaoketen

In oktober meldden we al dat Cargill, Heinz en Ahold samen met Utz Certified een duurzame cacaoketen voorbereiden. Er doen nu nog enkele andere grote bedrijven mee met dat initiatief: Mars, Ecom en ook Nestlé, het grootste voedingsconcern in de hele wereld. Hun eerste ‘Good Inside' cacao is verwacht voor de tweede helft van 2009.

Weblinks

Databank Labelinfo

Klik hier voor Good Inside Cocoa Program van Utz Certified

Voor een kritische benadering van labels en intiatieven van maatschappelijk verantwoord ondernemen, lees dit hoofdstuk uit het boek KOE 80 heeft een probleem  

Regio's: 

Lees ook