transitie

Als zowat alle systemen waarop we vertrouwen voor een goed leven in crisis verkeren, moeten we ze allemaal aanpakken en verduurzamen, en daarbij ook oog hebben voor hoe ze elkaar beïnvloeden en versterken. Dat hele proces noemen we transitie i.

Het is een volledige en coherente ombouw van onze huidige economie i en samenleving - die een onhoudbare ecologische voetafdruk i hebben, sociaal onrechtvaardig zijn en vaak ook ondemocratisch - naar een sociaalecologische en democratische samenleving en economie.

Haar ecologische dimensie is dat zij onze welvaart moet voortbrengen binnen de grenzen van het ecosysteem Aarde i en van al haar ecosystemen.
Haar sociale dimensie is dat zij voor de nodige welvaart zal zorgen om aan de gerechtvaardigde behoeften van alle wereldburgers te voldoen.
Haar democratische dimensie is dat burgers en samenlevingen, van lokaal tot globaal, greep krijgen op hun nieuwe sociaalecologische economie, dat ze er zeggenschap over hebben.

Die omschakeling moet uiteindelijk gebeuren in AL haar systemen: energie, water, voedsel i, mobiliteit, geld i, werk i, inkomen, wonen, onderwijs, democratie, reizen, informatie, biodiversiteit i, veiligheid i, kennis, fiscaliteit, gezondheidsvoorzieningen, sociale zekerheid i, cultuur…

De transities zullen zich afspelen en moeten doorzetten op drie niveaus. Ze wortelen in het niche- of microniveau en stoten door naar het regime- of mesoniveau. Ze vervangen gaandeweg de heersende regimes en forceren zogenaamde regimeveranderingen. Uiteindelijk veranderen ze samen op macroniveau het landschap om van een algehele transitie te kunnen spreken.

Bron: Barrez Dirk iTRANSITIE. Onze welvaart van morgen , 2016, 160 p., voor info en bestellen klik hier

Lees ook
Als ratten in de val. De rol van transitie
De toekomst is ecologisch, sociaal, democratisch - inleiding van het boek TRANSITIE. Onze welvaart van morgen
Hoe van klein verzet naar groot verzet van duurzame economie?