Home

Franse coöperaties presteren goed in crisistijden

Veel meer over coöperaties in het boek
Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

Frankrijk is niet enkel het land van BNP-Paribas en van het moederbedrijf van Electrabel, gelukkig maar. Het is ook een land waar nogal wat coöperatieve bedrijven bloeien. Zo blijkt uit het tweejaarlijkse panorama dat Coop FR publiceert.

Ze zijn nu met 22.517, de Franse coöperaties. Hun gecumuleerde omzetcijfer is gestegen van 227 miljard euro in 2004 tot 307 miljard in 2014. Samen tellen ze 1,217 miljoen werknemers, goed voor 5,1 procent van het totaal. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van 2008 toen het nog maar om 4,2 procent ging.

Deze opmerkelijke prestaties zijn grotendeels geleverd midden een financiële en economische crisis die Frankrijk relatief harder treft. Het illustreert nog maar eens het vermogen van coöperaties om zeker in crisistijden beter te doen dan andere bedrijven.

Ruim meer dan 26 miljoen Fransen, een kleine helft van de bevolking, is lid van één van de vele coöperaties. Vooral de financiële coöperaties tellen veel leden.

Wie inzoomt op het aantal werknemers, stoot snel op de heel opvallende omvang van de sector van de handelaars. Die zijn met maar liefst 534.308 om hun werk coöperatief te organiseren. De coöperatieve financiële sector, ook indrukwekkend, telt toch 200.000 werknemers minder. In de landbouw zijn ze met 160.000 en de ambachtslui – de ‘artisans’ – zijn met 130.000, ook niet mis.

Niet verwonderlijk dat in de top-15 van Franse voedsel- en landbouwbedrijven er vijf coöperaties opduiken, dat drie van de vijf grootste banken coöperatieve banken zijn en twee coöperatieve distributiebedrijven te vinden zijn in het lijstje van de zes grootste. (db)


Meer lezen

Panorama sectoriel des entreprises coopératives – édition 2016

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als 
steungever - klik hier

 

Een goed artikel? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Meer verwante artikels lezen?

Coöperaties, veel belangrijker dan we denken