Home

Kijk op nieuwe coöperatieve golf

Er komt een nieuwe golf coöperaties aan, zei Peter Bosmans vijf jaar geleden al. (1) Die golf is er nu ook volop in Franstalig België zoals CRISP heeft gemerkt. Dat Centre de recherche et d’information socio-politiques wijdde er een studie aan. (2)

Zoals de titel Le mouvement coopératif : histoire, questions et renouveau vertelt, belicht die studie ook de geschiedenis. Coöperaties kenden een stevige opgang eind 19de eeuw en verwierven aanzienlijke sterkte in de 20ste eeuw.

Die aandacht voor het verleden is terecht want de nieuwe initiatieven situeren zich in een gelijkaardige beweging: samenlevingen zoeken naar alternatieven voor een financieel kapitalisme dat geen oog heeft voor de mens. Vroeger en nu delen de ambitie van diepgaande maatschappelijke verandering.

Maar er is in België en nogal wat andere landen ook de frappante neergang van vele oude coöperaties in de tweede helft van vorige eeuw. Daarom is het nog belangrijker dat deze studie de schijnwerpers richt op de vragen en uitdagingen die in grote mate dezelfde gebleven zijn. Het komt er op aan vandaag antwoorden te formuleren die de oude misstappen vermijden en die een betere, efficiëntere en meer democratische functionering weten te garanderen.

Nog een andere recente studie van CRISP kan daarbij helpen. Le dossier Arco behandelt namelijk de afwikkeling van het Arco debacle waarbij deze coöperatie overkop ging door het faillissement van Dexia. (3)

Gelukkig hoeven we niet alleen te kijken naar wat minder goed of ronduit slecht verliep in het verleden. Feit blijft immers dat coöperaties gemiddeld genomen opvallend langer leven dan klassieke ondernemingen en dat coöperatieve bedrijven in landen als Canada en Zwitserland of regio’s als Baskenland en Emilia-Romagna een aanzienlijk deel uitmaken van de economie, en zorgen voor stabiliteit en een massa jobs. (4)

Bronnen
(1) In een interview dat is verschenen in het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?
(2) CRISP Courrier hebdomadaire n° 2370-2371, par J. Dohet, 56 p., 2018 Le mouvement coopératif : histoire, questions et renouveau
(3) Over de ontwikkeling van het Arco debacle, lees ook die andere recente CRISP studie Le dossier Arco - CRISP Courrier hebdomadaire n° 2361-2362, par S. Govaert, 65 p., 2017
(4) Die sterke coöperatieve voorbeelden passeren daarom ook de revue in het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? 


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook

Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

cover Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

AANBOD VOOR PALA LEZERS | Slechts 10 euro i.p.v. 14,95 | Gratis verzending

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

10,00 €
To prevent automated spam submissions leave this field empty.