Home

Massavernietigingswapens

PLANETAIRE GRENZEN 8

Vooral kernwapens hebben een ongeziene vernietigingskracht. Ook biologische en chemische wapens hebben een schrikbarend vernietigingspotentieel. Die massavernietigingswapens hebben wetenschappers niet gedefinieerd als een planetaire grens. Toch geven we ze hier een prominente plek. Hun bestaan en dus de mogelijkheid om ze te gebruiken, leveren immers ongetwijfeld een vergelijkbaar risico op voor de veiligheid van de aarde en haar bewoners, zeker wanneer kernwapens massaal ingezet worden.

Overkill

Van kernwapens weten we met zekerheid dat hun totale vernietigingskracht ruim voldoende is om de wereld zoals we die kennen, ontzettend zwaar te beschadigen en weg te vegen. Volgens veel wetenschappers kunnen zoveel kernwapens de wereld zelfs een aantal keren vernietigen; dan spreken we van overkill. Overduidelijk is dat wanneer ze ooit massaal zouden worden ingezet, weinigen staan te springen om the day after nog te beleven. De mensheid heeft dus een extra planetaire grens gemaakt, en ze heeft die in de voorbije zeventig jaar een aantal keren bijna overschreden.

Stanislav Petrov, redder van de wereld

Minstens één keer was het werkelijk op het nippertje. Op 26 september 1983 werd de Rus Stanislav Petrov in zijn commandobunker geconfronteerd met de waarschuwing dat de VS een kernraket had afgevuurd op de Sovjet-Unie. Op eigen houtje besliste hij om te communiceren dat het een vals alarm betrof. Even later waren er nieuwe meldingen en waarschuwde zijn scherm voor een raketaanval. Nog behield Petrov zijn kalmte, hij weigerde te geloven wat de computerprogramma’s vertelden en zei ook ditmaal dat het vals alarm was. Gelukkig voor de wereld, of er waren bijna zeker duizenden kernraketten gelanceerd met als gevolg naar schatting een half miljard doden na enkele dagen en in de maanden erna nog eens zoveel doden. Hoewel hij de wereld redde, kreeg Petrov een berisping en werd hij overgeplaatst.

Dirk Barrez - hoofdredacteur Pala.be

Deze bijdrage is gebaseerd op Barrez Dirk, TRANSITIE. Onze welvaart van morgen, p.41, voor meer info en kopen klik hier

Vind alle bijdragen via dit overzicht van de artikelreeks PLANETAIRE GRENZEN 

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook