Home

Sustainalitics: duurzaamheid van VW en andere analyseren, niet makkelijk

Van Enron tot VW dieselgate

Al 25 jaar groeit er een beweging voor duurzaam ondernemen, of voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat zijn steile ambities want de bedrijfsschandalen zijn sindsdien niet echt verminderd. Herinner u de Enron oplichting, het faillissement van Lehman Brothers en het collectieve falen van zowat alle grootbanken waarvan als enige zekerheid enkel hun volledige onbetrouwbaarheid restte. Dat betert niet met een Volkswagen dat knoeit met de dieseluitstoot. Evenmin met een bedrijfsleven dat de leefbaarheid inkorten van producten als het zakelijk model van de toekomst lijkt te omarmen.

Hoe dan toch zicht krijgen op welke bedrijven meer of minder duurzaam bezig is? Dat is cruciaal voor fondsen, bankiers en burgers die ijveren voor duurzaam investeren. Want het is goed om geld ver weg te houden van bijvoorbeeld de wapenindustrie of te desinvesteren, weg uit steenkool, olie en gas. Maar dan blijft het vraagstuk: waar naartoe met het geld opdat het zou bijdragen tot een sociaal en ecologisch verantwoorde economie?

Uit bijna een kwarteeuw ervaring van onder andere Jantzi Research uit Canada, Triodos Research, het Duitse Scoris en andere partners ontstond in 2008 Sustainalytics. De opdracht: zo goed mogelijk analyseren hoe bedrijven presteren op ecologisch, sociaal en bestuurlijk vlak. Zodat beheerders van duurzame investeringsfondsen een stevige informatiebasis hebben om hun selecties te maken.

Het blijft een aartsmoeilijk vak. Het kan lukken om op basis van deze research een conclusie te trekken voor Total, Exxon en de rest van de fossiele brandstoffen industrie: dit is een onverbeterlijke sector, uitgesloten voor duurzame investeerders.

Over de automobielsector ontstond de indruk dat die bedrijven, weliswaar onder druk, toch het duurzame pad wilden inslaan. Afwachten wat overblijft van die analyse nadat de mist van het Volkswagenschandaal opklaart en de analisten hopelijk te weten komen hoe ver de kanker is verspreid onder andere autobedrijven. (db)

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd? Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen. We verwelkomen u graag als steungever - klik hier


Lezersreactie

(21 oktober 2015 om 22:27 uur, via sociale media)

Altijd bereid om eens grondig toe te lichten hoe Vigeo dit soort cases analyseert en hoe we VW beoordeeld hebben, voor en na dieselgate.

Met vriendelijke groeten,
Jordi Lesaffer

Antwoord van de redactie

Dank voor het aanbod, Pala neemt het mee naar het TransitieNetwerk Middenveld, in de eerste plaats naar de werkgroep financiën

Thema: 
Regio's: 

Lees ook