Home

Alle hens aan dek tegen klimaatverandering, aldus Nature

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature informeert al vele jaren over de opwarmende aarde. De jongste bijdragen winden er geen doekjes om. Meer dan één biljoen ton CO2 mag de mens niet in de atmosfeer brengen. Anders stijgt de temperatuur op aarde met meer dan 2° Celsius ten aanzien van het pre-industriële niveau. En dat is om grote en waarschijnlijk onbeheersbare problemen vragen (1). Tegelijkertijd wijst Nature erop dat het om meer dan één reden moeilijker is dan gedacht om onder gevaarlijke CO2-niveaus te blijven. Conclusie: als het over CO2 gaat, zitten we kort bij de gevarenzone en is het nu tijd om doortastend te handelen. Op de Klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar moet de wereld een ambitieuze opvolger van het Kyoto Protocol klaar hebben.

Zakenlui bepleiten groene economie en lange termijnvisie

Eind vorige maand hebben alvast ook een aantal zakenmensen daarop aangedrongen op hun Business for the Environment - B4E - top in Parijs. In hun manifest roepen ze de regeringen op om het potentieel aan te spreken van een duurzame, groene innovatie en van werkcreatie bij het omschakelen naar een samenleving die drijft op heel weinig CO2-uitstoot. Ze achten een nieuwe klimaatovereenkomst superdringend, vinden dat de crisis vraagt om drastische investeringen in een groene economie en om sprongsgewijze voortgang met technologische innovaties. En jawel, ze benadrukken dat de economische korte termijnmodellen van de vorige eeuw aan vervanging toe zijn door een creatievere lange termijnvisie. (DB)

(1) Lees ook De laatste generatie. Hoe de natuur wraak neemt voor het broeikaseffect - weggeefboek voor slechts 5 euro: klik voor info en bestellen

en Hitte. Hoe voorkomen we dat de planeet verbrandt? - weggeefboek voor slechts 5 euro: klik voor info en bestellen

Websites

Klik voor Nature Special The Road to Copenhagen

Klik voor Nature artikel Climate crunch: a burden beyond bearing

Klik voor IPS artikel Wetenschap legt drempel op 1 biljoen ton CO2

Klik voor artikel Business Leaders Urge Nations to Seal the Climate Deal in Copenhagen and Build the Green Economy

Regio's: 
Thema: 

Lees ook