Home

De winst van een circulaire economie

Niet iedereen is daarvan te overtuigen, maar onderzoek kan interessante kennis opleveren. Zo bijvoorbeeld wat een transitie naar een circulaire economie zou kunnen opleveren.

In een basisscenario zou Vlaanderen fiks kunnen besparen op materiaalkosten, voor maar liefst 3,4 miljard euro. En kiest men voor een ambitieuze transitie, kunnen de besparingen oplopen tot zelfs meer dan 6 miljard euro. Let wel, de onderzoekers willen niet vastgepind worden op deze cijfers als exacte voorspellingen. Ze willen er vooral het belang mee aangeven van wat op het spel staat als we onze toekomst uitstippelen.

De baten inzake werkgelegenheid zijn ook niet min. In het tweede geval mogen we hopen op ongeveer 27.000 nieuwe jobs… met dezelfde terughoudendheid inzake exactheid.

Wie zich afvraagt hoe die nieuwe jobs er dan gaan uitzien, kan terecht bij een andere studie. In die quickscan peilen de onderzoekers welk werk we kunnen verwachten in vier sectoren, namelijk in een circulaire landbouw en voedselcluster, bij veranderingsgericht bouwen en in de keten van elektrische en elektronische apparaten. Als laatste bekijken ze welke jobs samengaan met nieuwe zakelijke modellen in een circulaire economie. Telkens vragen ze zich af welke jobs veranderen, welke nieuw zijn en hoe de zogenaamde jobinhoud en competenties wijzigen. (db)

Bronnen

Dubois, M., Christis, M. (2014) Verkennende analyse van het economisch belang van afvalbeheer, recyclage en de circulaire economie in Vlaanderen, Steunpunt Duurzaam Materialenbeheer, Leuven - pdf
De circulaire economie: een motor van nieuwe jobs - artikel
Lize Van Dyck, Sarah Van Eynde & Kris Bachus, Quickscan van jobpotentieel van een circulaire economie in Vlaanderen

Pala woordenboek

circulaire economie http://www.pala.be/nl/woordenboek#circulaire_economie
transitie http://www.pala.be/nl/woordenboek#transitie

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook