Home

Dringende oproep voor actie tegen verwaarloosde tropische ziekten

"We moeten deze ziekten eindelijk verslaan", dat is waar de allereerste editie van de Dag van Verwaarloosde Tropische Ziekten voor gaat, en waar betrokkenen uit de frontlijn in de hele wereld zich in een opiniestuk voor uitspreken.

Meer dan anderhalf miljard vooral arme mensen lopen het risico op verwaarloosde tropische ziekten, twintig in totaal. Dat komt vooral omdat het onderzoeksgeld in de eerste plaats gaat naar the big tree: hiv/aids, malaria en tuberculose.

Officieel ambiëren de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties de eliminatie van de verwaarloosde tropische ziekten in 2030. Dat kan echter alleen als er ook effectief grondig werk wordt van gemaakt.

Daarom laten auteurs van negentien instellingen uit de hele wereld – waaronder het Instituut voor Tropische Geneeskunde - nu van zich horen. In een gezamenlijk opiniestuk bepleiten ze dringende reflectie en een cultuuromslag om de nodige vooruitgang te versnellen… want 2030 komt snel dichterbij.

Daarbij vergeten ze niet de krachtige maatregelen aan te geven die van het grootste belang zijn om de verwaarloosde tropische ziekten eindelijk de kop in te drukken. (db)

Bronnen
Instituut voor Tropisch Geneeskunde - Allereerste World NTD dag
Opiniestuk - Neglected tropical diseases and the sustainable development goals: an urgent call for action from the front line


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Thema: 

Lees ook