Home

India wil dreigend invloedverlies in Afrika keren

Twee jaar nadat grote concurrent China een topontmoeting met Afrikaanse leiders organiseerde, was het vorige week de beurt aan India om de banden met Afrika nauwer aan te halen.

De allereerste India-Africa Forum Summit van 8 en 9 april in New Delhi kwam er in de eerste plaats omdat het Indiase bedrijfsleven beseft dat het zonder extra inspanningen de concurrentieslag met China aan het verliezen is in de wereldwijde zoektocht naar grondstoffen en energiebronnen. De handel tussen India en Afrika is de laatste vier jaar fors toegenomen tot 30 miljard dollar of goed voor ruim 8 procent van de totale Indiase buitenlandse handel, maar dat is toch nog maar net de helft van het Chinese handelsverkeer met Afrika.

Traditioneel waren er hechte relaties tussen India en de Afrikaanse oeverstaten van de Indische Oceaan, die vaak een Britse koloniale erfenis deelden. India en Afrika willen nu een hele stap verder gaan en ook samenwerken bij de hervorming van de Verenigde Naties, het terugdringen van de negatieve gevolgen van de klimaatsverandering voor de armste landen en de strijd tegen het terrorisme. Afrikaanse steun is immers onontbeerlijk om India's ambitie waar te maken ooit eens permanent lid te worden van een hervormde en meer democratische VN-Veiligheidsraad.

Eerste minister Manmohan Singh beloofde de 14 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders een verdubbeling van de Indiase ontwikkelingshulp over de komende vijf jaar tot 5,4 miljard dollar. India zou zich vooral bezighouden met verbetering van de infrastructuur, aangepaste technologie, voedselveiligheid, productiviteit in de landbouw en gezondheidszorg.

In ruil verwacht New Delhi betere toegang tot essentiële grondstoffen en olie. Net als China is de snelgroeiende Indiase economie voortdurend op zoek naar nieuwe energiebronnen die de Afrikaanse landen kunnen leveren.

In de slotverklaring van de topontmoeting beloofde India bij de leden van de Wereldhandelsorganisatie aan te dringen op quotavrije markttoegang voor alle producten afkomstig van de minst ontwikkelde landen (MOL). India zelf zal 34 Afrikaanse MOL's een betere markttoegang verlenen.

President Museveni van Oeganda drong aan op méér Indiase investeringen in Afrika. Alpha Oumar Konare, voorzitter van de Afrikaanse Unie, benadrukte dat beide kanten moeten winnen bij de verbeterde economische relaties tussen India en Afrika.

Weblinks

klik hier voor BBC artikel

klik hier voor BBC artikel 2

web TV - klik hier voor BBC video

klik hier voor Africa Business

klik hier voor This Day (Lagos, Nigeria)

Al Jazeera artikel - klik hier

Landen: 
Thema: 

Lees ook