Home

Rederijen verschepen illegaal gekapt hardhout uit Madagaskar naar China

Rederij Delmas, een Belgische dochteronderneming van de Amerikaans-Franse scheepvaartgroep CMA-CGM, zou van plan zijn om 200 containers met illegaal gekapt tropisch hardhout te verschepen uit de haven van Vohémar op het eiland Madagaskar. Dat meldt de gespecialiseerde natuurbeschermingswebsite Mongabay en de milieuactiegroep Rettet den Regenwald uit Hamburg.

Eerder dit jaar hebben al vier rederijen palissanderhout, dat illegaal werd gekapt in de natuurreservaten van het noordoosten van Madagaskar, verscheept naar China. In China is de vraag naar tropische houtsoorten enorm gestegen voor de productie van luxemeubels en muziekinstrumenten. Na internationale kritiek hebben drie rederijen beslist om hier mee op te houden, maar Delmas zou nu alleen doorgaan. Volgens woordvoerders van de rederij heeft het bedrijf de officiële toelating voor de export van de lokale minister van Milieu en Bosbeheer. Toch zijn er duidelijke bewijzen dat het hardhout op illegale wijze werd gekapt. Het blijft zeer moeilijk om de precieze routes van de houthandel in de Indische Oceaan te volgen. Vaak vermelden vrachtbrieven niet eens de eindbestemming en worden scheepsladingen overgeladen in de Comoren, Mauritius of Maleisië alvorens de reis voortgezet wordt naar China.

Volgens een rapport van de Britse NGO Global Witness zou dagelijks voor 460.000 dollar illegaal hardhout gekapt worden in Madagaskar. Door de politieke chaos die het grote Afrikaanse eiland al sinds februari van dit jaar in zijn greep houdt, is de controle op de houtsector zo goed als weggevallen. Grote houtfirma's maken van dat vacuüm gebruik om toe te slaan, zelfs in de beschermde nationale parken van het noordoosten.

Tussen 1998 en 2008 is de Chinese invoer van tropisch hardhout bijna verviervoudigd tot 45 miljoen kubieke meter per jaar. China is nu veruit 's werelds grootste consument van tropisch hout. Waarschijnlijk is meer dan de helft van deze invoer afkomstig van illegaal gekapte bossen.

Jan Van Criekinge

Klik voor Rettet den Regenwald

Klik voor Mongabay: Grote internationale banken, rederijen en consumenten spelen belangrijke rol in de illegale houtkap in Madagaskar

Kik voor Illegal Malagasy timber trade worth up to $460,000 a day
Global Witness en EIA-rapport over de illegale houtkap in Madagaskar

Lees ook

India wil dreigend invloedverlies in Afrika keren

Twee jaar nadat grote concurrent China een topontmoeting met Afrikaanse leiders organiseerde, was het vorige week de beurt aan India om de banden met Afrika nauwer aan te halen.

De allereerste India-Africa Forum Summit van 8 en 9 april in New Delhi kwam er in de eerste plaats omdat het Indiase bedrijfsleven beseft dat het zonder extra inspanningen de concurrentieslag met China aan het verliezen is in de wereldwijde zoektocht naar grondstoffen en energiebronnen. De handel tussen India en Afrika is de laatste vier jaar fors toegenomen tot 30 miljard dollar of goed voor ruim 8 procent van de totale Indiase buitenlandse handel, maar dat is toch nog maar net de helft van het Chinese handelsverkeer met Afrika.