Home

John Restakis over het falen van Occupy

Johan Restakis (1), auteur van Humanizing the Economy. Co-operatives in the Age of Capital is een overtuigend pleitbezorger van meer maatschappelijke zeggenschap over de markten en de economie; en van coöperaties als alternatief om de economie vorm te geven.

We delen de overtuiging dat economische democratie de sleutel vormt tot politieke democratie. ‘Er is geen politieke democratie mogelijk zonder economische democratie. Want de afwezigheid ervan betekent dat mensen de greep op hun bestaan verliezen’, zo luidt het in Van eiland tot wereld. (2)

Hij hoopt dat de coöperatieve beweging, de transitiebeweging en de beweging voor de commons – of gemeengoed – de handen in elkaar slaan en een gezamenlijke agenda uitwerken.

Volkomen misvatting en naïviteit over macht

Wat doet hij dan met de vaststelling dat recente bewegingen als de antiglobalisten, Occupy, verontwaardigden en deels ook de transitiebeweging weigeren zich te organiseren en te structureren, een levensgroot verschil met de zogenaamde oude sociale bewegingen met hun mutualiteiten, vakbonden, coöperaties?

Het antwoord van Restakis komt onmiddellijk, en van diep binnenin: “Dat is een kolossaal falen van de Occupy beweging, en een reden voor ontgoocheling. Het getuigt van een volkomen misvatting en naïviteit over machtsverhoudingen. En dat falen draagt bij aan de groei van cynisme en wantrouwen in politiek.” (db)

(1) www.johnrestakis.net

(2) Lees in Barrez Dirk, Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving, §11 Een economie voor de mens – economische democratie, p. 55-64

Lees ook de Pala opinie Een vrij mens is economisch onafhankelijk


Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook