Home

Ongelijkheid: de vergeten politieke topprioriteit

We gaan een goede praktijk niet opgeven, namelijk regelmatig aandacht blijven besteden aan de bijna onvoorstelbaar grote ongelijkheid in de wereld. Dat die blijft bestaan, is voldoende reden, maar er zijn extra redenen.

Er is de financiële crisis. Het is waar dat die ook klappen bezorgt aan wie van kapitaal leeft, en dat kapitalisten niet hun beste dagen beleven. Maar ze herinnert er vooral aan dat we hier te maken hebben met een wel heel onaangepaste manier van economie bedrijven. De voorrang en de vrijheid die samenleving en politiek gegeven hebben aan de financiële wereld veroorzaakt toenemende ongelijkheid.

Het World Wealth Report biedt wat zicht op de rijke kant van de wereld. Eind 2007 telt die 10,1 miljoen mensen die over meer dan 1 miljoen dollar financiële tegoeden beschikken. Samen zijn ze goed voor ruim 40 biljoen dollar, dat is 40.000 miljard dollar. In 2007 groeide het aantal rijken met 6 procent aan en hun gezamenlijke vermogen nam toe met 9,4 procent. De groei was regionaal het snelst in het Midden-Oosten, Oost-Europa en Latijns-Amerika, en in de landen India, China en Brazilië.

Maar zelfs bij de rijken groeit de ongelijkheid fors. Het aantal superrijken, degenen met een financieel vermogen vanaf 30 miljoen dollar, groeide namelijk nog sneller de jongste jaren. Die superrijken, nu met ruim 100.000, zijn goed voor meer dan de helft van de rijkdom van de ‘gewone' rijken die toch honderd keer talrijker zijn. De welvaart van de wereld concentreert zich dus steeds sterker bij een heel kleine groep.

Een beetje jammer dat de cijfers voor 2008 nog niet zijn verzameld. Want het zou dus kunnen dat dit plaatje ietwat anders moet ingekleurd. Anderzijds, de superrijken kunnen voorlopig wel tegen een stootje.

Nieuw boek: plaats mondiale ongelijkheid opnieuw op de agenda

Over de ongelijkheid in de wereld is zonet het nieuwe boek verschenen Tax justice. Putting global inequality on the agenda van Matti Kohonen en Francine Mestrum. Dat boek analyseert hoe we ongelijkheid laten creëren, waar de verantwoordelijkheid ligt en wat eraan te doen is. (DB)

Websites

Klik voor World Wealth Report

Voor meer informatie en bestellen van het boek Tax justice. Putting global inequality on the agenda, contacteer Francine Mestrum via mestrum@skynet.be

Regio's: 

Lees ook